Почитателите на шоколада със сигурност ще останат разочаровани да научат, че любимото им изкушение е застрашен вид и може да изчезне до 2020 г., пише в. „Мирър“, позовавайки се на водещ британски експерт.
Причината е в глобалния недостиг на какао, обяснява Ангъс Карнеги. Експертът допълва, че шоколадовите блокчетата вероятно ще бъдат заменени от плочки от палмово масло и растителни мазнини с добавени стафиди и нуга.
„Какаовите насаждения отстъпват пред по-доходоносните каучукови плантации, което не вещае светло бъдеще за шоколада“, казва Ангъс Кенеди.
Експертът вече е опитвал „шоколадовите“ блокчета на бъдещето и казва, че те нямат нищо с любимото на мнозина изкушение.
„Тези заместители ще бъдат много по-сладки, тъй като захарта е най-евтината съставка, с която производителите ще се опитат да „замажат“ какаовата липса. Най-скъпите съставки в шоколада – какаото и какаовото масло, ще бъдат заменени от евтини продукти като стафиди и нуга. Заради присъствието на повече растителни мазнини, „шоколадът“ на бъдещето няма да се чупи, а ще се огъва и ще бъде лепкав“, казва Кенеди.