Развитие на плода зависи от храненето както на бременната жена, така и на бащата.
До този извод са стигнали изследователи от канадския университет Макгийл, пише канадското издание „Калгари херълд“. В организма на майката трябва да има достатъчно количество витамина В9, който се съдържа в листовите зеленчуци, плодовете, месото и житните растения. Той е необходим срещу абортирането и вродените дефекти.
За мъжете също е важно високото съдържание на този витамин, показват опити с гризачи, извършени в университета. По-малкото му количеството в храната на мъжете е свързано с рискове от вродени дефекти в развитието на гръбначния стълб, черепно лицеви дефекти като умалена челюст, слабо развитост на пръстите и криви крака. Охранените и пълните мъже, които се хранят неправилно, може да не усвояват ефективно витамин В9. Това влияе върху качеството на спермата им.
Сперматозоидите съхраняват в себе си историята на храненето и средата на мъжа. Тоест стават епигенетични изменения (епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените). И макар да оценяват важността на въпросния витамин, учените още не знаят коя е идеалната му дозировка и как точно тази дозировка влияе на генома.