Защо не ядем яйца от пуйка?

| от |

В дивата природа пуйката си прави гнездо на земята някъде в гората и след това започва двуседмичен период на снасяне, през който на всеки 24-32 часа може да излюпва по едно яйце, но обикновено се получават общо между 9 до 13 яйца.

Това е много работа за новата майка, която между снасянията скоква да яде, за да може успешно да инкубира бебетата си. За фермерите обаче това е малко мудно.

Та защо не ядем пуешки яйца?

Само в Съединените щати има около 2 500 ферми за пуйки. Това са много пуйки и вероятно много яйца, но те не стигат до пазара, защото, честно казано, не си заслужава.

Една здрава кокошка може да снася яйце почти всеки ден, което КПД-то на пуйката малко слабо. Като добавим и факта, че на пуйките им трябват 7 месеца, за да достигнат възраст за снасяне на яйца, в сравнение с петмесечния период при кокошките, те просто не са толкова привлекателен източник на яйца за птицевъдите.

Ако не сте виждали пуйка напоследък, нека горната снимка ви напомни колко са едри те. Отглеждането на такова добиче не е евтино, тъй като те се нуждаят от допълнително пространство и храна, за да растат. Така просто не е финансово изгодно в сравнение с другите домашни птици на пазара за яйца.

А иначе стават ли?

Иначе пуешките яйца са съвсем годни за консумация. Според Modern Farm се съобщава, че вкусът им е много сходен с този на кокошите, само че са малко по-големи, с по-твърда черупка и по-дебела мембрана.

Странният свят на яйцата

Малко по-голям размер, по-твърда мембрана, по-дебела черупка – пуешкото яйце, макар и скъпо за отглеждане, в крайна сметка е съвсем нормално. Същото не може да се каже за яйцата на пингвините.

Според Робърт Хедлънд, старши сътрудник на Института за полярни изследвания „Скот“ към Университета в Кеймбридж, Великобритания, вкусът на пингвинското яйце е „донякъде рибен, тъй като крилът е основна част от диетата им“. Доналд Морисън, който живее на Фолклендските острови, казва, че от тях се приготвя чудесна торта павлова, но варени са най-вкусни.

Варените кокоши яйца, както знаем, са бели, но пингвинските са призрачни, с оранжево топче по средата. Всичко се свежда до съотношението на гликопротеините, които те съдържат, според Полярния справочник. Докато кокошите са богати предимно на овалбумин, на пингвините съдържат 25% пеналбумин, който им помага да оцелеят при ниските температури в региона.

В крайна сметка може би е най-добре да се придържаме към шоколадовите яйца.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не ядем яйца от пуйка?

Повече информация Виж всички