Биотинът – съществен за красотата ни или поредната глупост?

| от |

Биотинът – известен също като витамин В7 – е основно хранително вещество, което играе редица важни роли в организма: от подпомагане на ензимите при метаболизма на въглехидратите, мазнините и аминокиселините до участие в регулирането на гените и клетъчната сигнализация.

Той се съдържа в множество различни храни в различни количества, като се започне от животински продукти като яйца, черен дроб и риба, но също така и в някои ядки, семена, плодове и зеленчуци. Подобно на много други витамини обаче, той се предлага и като хранителна добавка по пафтовете на магазините за лекарства и козметика.

На етикетите им често се споменават три неща, за които се предполага, че се подпомагат от приема на биотин: коса, кожа и нокти.

Въпреки че е вярно, че ако някой не получава достатъчно от него, някои от основните симптоми са косопад, люспести, червени обриви и чупливи нокти, биотиновият дефицит е рядкост – особено ако човек се храни балансирано.

Сред групите, изложени на риск от такъв недостиг, са хората с рядко генетично заболяване, наречено дефицит на биотинидаза, хората с хронично излагане на алкохол и бременните и кърмачките (дори ако приемат достатъчно храна с биотин). При някои хора нивата може да са по-ниски и поради продължително приемане на антибиотици или антиконвулсивни лекарства.

Но при здравите хора без недостиг няма убедителни доказателства, че приемът на биотинова добавка ще подобри състоянието на косата, кожата или ноктите им. Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да приемате добавки, особено ако сте бременна, кърмите или приемате други медикаменти.

Това не означава, че не са провеждани проучвания, които да изследват дали добавките с биотин не могат да помогнат на хора с проблеми с косата, кожата или ноктите – но те не са много, а тези, които съществуват, обикновено имат технически проблеми като малко хора, предубеждения или липса на плацебо група.

„Рандомизирани контролирани проучвания, които изследват добавките с биотин при нарушения в косата и ноктите, са крайно недостатъчни“, се казва в обзор от 2021 г. в Journal of the American Academy of Dermatology. Авторите добавят: „Така ползите от тези добавки остават необосновани“.

В друг неотдавнашен преглед на проучвания, изследващи употребата на витамина перорално за растежа или качеството на косата, авторите откриват само три проучвания, които отговарят на техните критерии (тоест, проучване при хора, налично на английски език, а не доклад за случай или серия от случаи). Нито едно от тях не съдържа убедителни доказателства, че биотинът помага за растежа или качеството на косата, още повече че две от тях са с множество потенциални отклонения.

Във всеки случай има много различни фактори извън биотина, които могат да допринесат за проблеми с косата, кожата и ноктите. За да намерите работещо решение за себе си, най-доброто, което можете да направите, е да се консултирате със здравен специалист – той може да проведе тестове, за да помогне да се открие основната причина за проблема и в зависимост от това каква е тя – най-добрият начин за справяне с него.

Въпреки че е по-добре да не се предполага веднага, че дефицит причинява проблемите, приемането на добавка като цяло е безопасно за повечето хора – малко вероятно е да се предозира, тъй като биотинът е водоразтворим, което означава, че просто ще изпишкате излишъка.

Въпреки това витаминът може да повлияе на някои медицински тестове – и това представлява риск до такава степен, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ издава предупреждения за него: „Наличието на високи нива на биотин в кръвта на пациентите може да доведе до клинично значими неверни резултати при някои лабораторни тестове, което води до фалшиво високи или фалшиво ниски резултати в зависимост от вида на теста“, се заявява в кратко съобщение от 2019 г. „Агенцията е особено загрижена за намесата на биотина, която води до фалшиво нисък резултат за тропонин, клинично важен биомаркер за подпомагане на диагностицирането на инфаркти, което може да доведе до пропусната диагноза и потенциално сериозни последици за здравето.“

Така че, ако скоро ви предстоят диагностични тестове, вероятно е най-добре да не бързате с добавките.

 
 
Коментарите са изключени за Биотинът – съществен за красотата ни или поредната глупост?

Повече информация Виж всички