Колко бързо горещ извор в Йелоустоун може да разтвори човешко тяло?

| от |

Ненапразно около горещите извори в Йелоустоун има предупредителни знаци.

През 2016 г. един човек пренебрегва този съвет и става трагичен пример защо точно определени райони на националния парк са отцепени за обществеността.

„Затворено е, заради собствената безопасност на хората, а също и за да се защити екосистемата, защото тя е много крехка“, обяснява заместник-главният рейнджър Лорант Верес пред KULR-8 след доклад за инцидента със смъртта на мъжа. „Но най-важното е за безопасността на хората, защото това е много безпощадна среда“.

23-годишният Колин Натаниъл Скот от Портланд, щата Орегон, и сестра му излизат от главната пешеходна алея в близост до гейзера Порк Чоп и се изкачват на близкия хълм, търсейки място за къпане. „Те специално се движат в този район, за да намерят място, където евентуално биха могли да влязат и да се накиснат. Мисля, че го наричат „Hot Potting„, каза Верес.

Скот намира един басейн и понечва да провери температурата, когато за съжаление се подхлъзва и пада в горещата и киселинна вода. Тялото му (както и портфейлът и джапанките) е намерено да плува в басейна по-късно същия ден от служителите на парка, но тогава те не успяват да го вземат поради това, че е недостъпно, и заради развилата се гръмотевична буря, която им пречи да продължат работа.

На следващия ден, когато връщат, от мъжа вече не е останало нищо.

Съобщава се, че сестрата на Скот е направила видеозапис на инцидента, въпреки че парковите власти не издават дори описание на кадрите, вероятно от уважение към починалия и семейството му.

Макар че горещите извори, както подсказва името им, са много горещи и достигат до около 92°C на повърхността, което е температурата на кипене на водата на средната надморска височина на Йелоустоун, под повърхността те са още по-горещи.

„В някои от термалните зони на парка топлинният поток е над 100 вата на квадратен метър, което е около 50 пъти повече от средната стойност за това място и ~2000 пъти повече от средната стойност за северноамериканския терен“, обяснява Геологическата служба на САЩ.

„Този огромен топлинен поток се получава от разтопената скала или магма в кората под калдерата**, която в крайна сметка се генерира от Йелоустоунската гореща точка – аномално гореща област от земната мантия на стотици километри под повърхността. „

Освен това те могат да бъдат и силно киселинни. Именно така горещият извор е успял да се справи с тялото на Скот. „Много бързо“, допълва Верес, „се случва значително разтваряне.“

Накратко, най-добре е да се вслушваме в предупредителните знаци по националните паркове, където и да сме.

_____________

** Калдера е вулканично образувание, получено при срутване на кратера навътре в самия него.

 
 
Коментарите са изключени за Колко бързо горещ извор в Йелоустоун може да разтвори човешко тяло?

Повече информация Виж всички