Компания твърди, че е открила начин да си комуникираме, докато спим

| от |

Калифорнийски стартъп, наречен REMspace, твърди, че е открил начин хората да общуват помежду си по време на т. нар. осъзнат сън. До момента обаче компанията не е предоставила никакви рецензирани данни или научна литература в подкрепа на това твърдение, което означава, че ще трябва да изчакаме експериментите им да бъдат разгледани и проверени, преди да почнем да се вълнуваме много.

В социалните медии основателят на REMspace Майкъл Радуга твърди, че този процес на научна проверка вероятно ще отнеме между 6 и 12 месеца и че се надява да публикува научна статия през следващата година. Засега единственото, на което можем да се опрем, е едно-единствено съобщение за пресата, в което компанията твърди, че на 24 септември за първи път успешно е посредничила в комуникация между двама, докато те сънуват.

Според публикацията на Радуга в X подвигът е бил повторен на 8 октомври. И макар че тези „разговори“ са били изключително елементарни – само от една-единствена дума, предадена от един сънуващ на друг – изследователите твърдят, че работата им може да проправи пътя за по-сложна комуникация.

Осъзнатият сън е състояние, при което човек е напълно наясно, че в момента сънува, и в някои случаи включва способността да контролира определени аспекти на съня си. През последните няколко години Радуга и неговата компания проведоха редица широко обсъждани експерименти в очевиден опит да разкрият потенциала на този тип сънища, които според някои учени могат да помогнат на хората да разрешат проблеми с психичното здраве или да усвоят нови умения.

По странен начин Радуга, който не е дипломиран неврохирург, дори твърди, че в собствения му мозък е бил поставен чип – процедура, която го е оставила „на ръба на смъртта“ и е довела до „здравословни последици за цял живот“. Малко е известно какво се е надявал да постигне с това драстично действие или какво трябва да прави чипът, а компанията все още не е предоставила никакви данни, добити в следствие на тази опасна манипулация.

Въпреки това през последните няколко години REMspace действително изготвя няколко рецензирани научни статии, включително една, в която се описва експеримент, който позволява на хората да управляват виртуален автомобил, докато спят и сънуват осъзнато.

Компанията твърди също, че работи върху специален език, който хората да използват в този тип комуникация. Известен като Реммио, този прост диалект се предполага, че може да се възприема с помощта на електромиография – която открива малки движения в лицевите мускули на спящите – въпреки че методът досега е дал смесени резултати.

В прессъобщението за последния си експеримент компанията казва, че нейните изследователи са проследили дистанционно мозъчната активност на двама души, докато са спали. Когато показанията на първия участник удостоверили, че е навслязъл в осъзнат сън, изследователите предали една дума на Реммио през слушалките на този човек.

След това спящият уж повторил думата в своя ясен сън, като тази реакция била уловена и съхранена на сървър. По-късно този запис е предаден на втория участник, след като той собствено навлиза в осъзнат сън, и се предполага, че този човек е потвърдил получената дума, след като се е събудил.

Коментирайки тези непотвърдени резултати, Радуга обяви в съобщението за пресата: „Вчера общуването в сънищата изглеждаше като научна фантастика. Утре то ще бъде толкова разпространено, че няма да можем да си представим живота си без него“.

Междувременно той се похвали, че отчетеното постижение на компанията му „отваря вратата за безброй търговски приложения, променяйки начина, по който мислим за комуникацията и взаимодействието в света на сънищата“.

Важно е да се помни, че тези открития все още не са преминали през задълбочена експертна оценка, така че докато не бъдат потвърдени от научната общност, те остават спекулативни.

 
 
Коментарите са изключени за Компания твърди, че е открила начин да си комуникираме, докато спим

Повече информация Виж всички