Защо трябва да внимаваме, докато шофираме при пълнолуние

| от |

Може да звучи суеверно, но неотдавнашно проучване показа, че рискът кола да блъсне диво животно значително се увеличава в нощите с пълна луна.

Изследователи от Тексаския университет A&M внимателно проучват докладите за удари между диви животни и превозни средства в щата в продължение на 112 лунни цикъла между януари 2011 г. и януари 2020 г.

„Сравних наистина тъмни нощи без лунна светлинна (новолуние) с наистина тъмни нощи с пълна Луна. Ако искаме да включим в анализа и други лунни фази, трябва да имаме предвид, че те се появяват на хоризонта по различно време всеки ден, което затруднява реалистичните сравнения“, казва в изявление Кентаро Ийо, автор на изследването и бивш студент в Тексаския университет A&M.

Изследователите откриват поразително увеличение с 46% на ударите на диви животни в нощите на пълнолуние в сравнение с нощите с новолуние. Интересно е, че този скок не се разпростира върху катастрофите, в които не участват животни. Откритието кара екипа да заключи, че по-яркото сияние на пълнолунието е „силно свързано“ с повишен риск от такив апроизшествия.

Ефектът е най-очевиден в селските райони, където дивата природа е по-многобройна, а лунната светлина не е „засенчена“ от уличните лампи и градското осветление.

Предишни проучвания също са установявали подобна тенденция между лунните цикли и пътнотранспортните произшествия с участието на животни в други части на света, включително Словения, Литва и Канада (като трябва да се отбележи, че пък някои други проучвания не откриват подобна връзка).

Въпросът е: ако тази тенденция наистина съществува, на какво се дължи тя? Звучи логично да предположим, че допълнителната осветеност от пълната Луна ще осигури на водачите по-добра видимост на потенциалните рискове на пътя, като по този начин ще намали вероятността от сблъсък.

Проучването просто разглежда статистически данни и не се опитва да обясни връзката между ударите и пълнолунието, въпреки че изследователите накратко разсъждават дали не става въпрос за повишената активност на животните.

„В съвкупност резултатите загатват за възможната идея, че нивата на активност на някои диви животни са по-високи в нощите с пълнолуние, отколкото в по-тъмните, тъй като може би животните могат да виждат повече от заобикалящата ги среда. Въпреки това се въздържаме да навлизаме в детайлите на това обяснение, тъй като авторите не са специализирани в областта на екологията на животните“, пишат авторите на изследването.

„В крайна сметка тази хипотеза трябва да бъде допълнително проучена от специалистите по дива природа, а резултатите призовават за необходимостта от сътрудничество между специалистите по транспорт и зоолозите“, заключават те.

Възможност за по-задълбочено проучване на този феномен всъщност може да се появи още тази седмица. В продължение на 3 дни – от сряда, 16 октомври, нощното небе ще бъде украсено от т. нар. „Пълнолуние на ловеца“. Тогава Луната ще изглежда с 15% по-ярка и с 30 % по-голяма от обикновените пълнолуния.

 
 
Коментарите са изключени за Защо трябва да внимаваме, докато шофираме при пълнолуние

Повече информация Виж всички