Нова теория откъде произлизат японците

| от chr.bg |

От 50-те години на миналия век насам някои учени изтъкват модела за двойно родословие като обяснение как се е формирало населението на Япония преди хиляди години. Той предполага, че между 300 г. пр. н. е. и 538 г. пр. н. е. местният народ джомон се е кръстосвал с имигранти от Корейския полуостров, известни като яйои.

Въпреки това, поне едно скорошно проучване отхвърля тази теория и предлага модел на тройно родословие след анализ на ДНК от съвременни японски групи и древни останки от Яйои. Тази теория гласи, че съвременните японци са потомци на три групи: джомон, яйои и неизвестно население от Североизточна Азия.

Сега обаче ново изследване на Токийския университет открива доказателства, които хвърлят повече светлина върху произхода на японския геном. То разкрива, че североизточната азиатска група, за която досега се смяташе, че е пристигнала в Япония самостоятелно, всъщност се е смесила с яйоите още преди те да мигрират към японския архипелаг.

Макар пак да потвърждават наличието на три отделни родови групи, изследователите са твърдо убедени, че североизточната азиатска линия не е сама мигрирала в Япония. Сега екипът има за цел да проучи повече геноми на яйои, за да разбере по-добре как се е осъществило и развило това генетично смесване.

Ето темата в подробности.

Конкурентни модели за произхода на японския геном

Yayoi people attires

Традиционно облекло на народа яйои

През 2021 г. съвместно проучване между ирландски и японски изследователи открива, че произходът на японците се състои от три части: Джомон – ловци-събирачи-рибари от епохата на палеолита (14000 г. пр. Хр. до 300 г. пр. Хр.), земеделци яйои (300 г. пр. Хр. до 250 г. пр. Хр.) и неизвестна група от Североизточна Азия.

Този троен модел се различава от предишния двоен, който признаваше само линиите джомон и яйои. Въпреки това изследователите, които стоят зад проучването от 2021 г., все още не са наясно как тези три групи са се смесили и как техните взаимодействия са повлияли на земеделските и езиковите традиции на Япония.

„Демографският произход и въздействието на земеделския преход и по-късната фаза на формиране на държавата са до голяма степен неизвестни. От историческа лингвистична гледна точка пристигането на протояпонския език теоретично се съотнася към развитието на културата яйои и разпространението на мокрото отглеждане на ориз… дали разпространението на знанията и технологиите е било съпроводено от голям генетичен обмен, остава неуточнено“, се обяснява в изследването.

Друго проучване през 2024 г. потвърждава констатациите на това от 2021 г., след като анализира ДНК на 3200 японци в 7 различни региона в страната. В него също се изказва хипотезата, че имиграцията в Япония е дошла от два различни източника – групите яйои и неизвестна североизточна азиатска група, като и двете са се кръстосали с населението джомон.

След това, през октомври 2024 г., новото изследване от Токийския университет опровергава тези две предишни изследвания, като анализира древна ДНК.

Екипът възстановява ДНК от 2300-годишна жена на средна възраст, открита през 1952 г. сред руините Дойгахама в префектура Ямагучи. Този обект е съдържал останките на 300 души от периода яйои и по-късно е бил разкопан от изследователя Канезеки Цуйоши. В крайна сметка той създава хипотезата за двойното родословие, след като забелязва ключови различия между останките от яйои и хората от джомон.

След като секвенират ДНК на древната жена, изследователите отново потвърждават наличието на три родови групи. След това екипът използва модел, изследвайки как би изглеждал геномът, ако съвременните корейци, които имат както източноазиатски, така и североизточноазиатски компоненти в генома, мигрират към Японския архипелаг и се кръстосат с джомон.

Когато приложили модела, екипът открил забележителни прилики с ДНК на съвременните японци.

Останките, използвани за анализ

„Тези резултати категорично предполагат, че население с геномни компоненти както от Източна, така и от Североизточна Азия е мигрирало от Корейския полуостров към Японския архипелаг през периода яйои и че групата, която се е родила от кръстосването с джомон, е станала предци на съвременните японци“, пишат авторите на изследването.

По този начин екипът стига до заключението, че изследването от 2021 г., което предлага модела на тройното родословие, не е напълно правилно. Макар че съвременните японци действително са свързани с джомон, яйой и североизточна Азия, тези групи не са имигрирали в Япония поотделно. Вместо това североизточноазиатската линия се кръстосва с яйои, преди да пристигне на острова.

След тези открития изследователите се надяват да проучат повече геноми, за да обяснят по-добре как тези групи в крайна сметка са се комбинирали.

„Тъй като нашето проучване установи първичния произход на имигрантите, следващата ни цел е да изследваме геномите на повече индивиди от яйои, за да изясним защо повече от 80% от геномните компоненти на съвременното японско население произхождат от тяхната имиграция и как се е развил примесът между континентална Азия и джомон в рамките на Японския архипелаг.“

 
 
Коментарите са изключени за Нова теория откъде произлизат японците

Повече информация Виж всички