Елементът, който е толкова радиоактивен, че едвам съществува

| от |

Разгледайте първата колона на периодичната таблица. Елементите в тази група включват някои от най-разпространените и полезни на планетата. На дъното обаче е този впечатляващо радиоактивен елемент, който би бил токсичен за всеки, който се доближи до него… ако само можеше да спре да изчезва. Всъщност се смята, че в земната кора никога няма повече от около 28 грама от него в даден момент, а никой никога не е успявал да получи претегляемо количество от франция, камо ли да го види.

Така че, докато другите алкални метали играят ключова роля във важни неща като батерии и клетъчни процеси, този няма абсолютно никакви познати приложения и не изглежда да играе каквато и да е биологична функция. Той е толкова рядък и краткотраен, че учените, които искат да го изследват, трябва сами да си го създадат, като бомбардират радий с неутрони или торий с протони.

В продължение на много години самото съществуване на франция е било въпрос на догадки. Дмитрий Менделеев – бащата на периодичната система – пръв изказва предположението, че някъде във Вселената може да се крие неоткрит алкален метал с атомен номер 87. Това предизвиква трескаво търсене, като много известни учени твърдят, че са го открили, но по-късно резултатите им се опровергават.

Единственият естествено срещащ се изотоп на метала – франций-223 – се образува при радиоактивния разпад на актиния. През 1939 г. той е открит за първи път от французойка на име Маргьорит Перей, която работи с актиний в Радиевия институт в Париж и някога е била личен асистент на Мария Кюри.

Това, което дотогава е било известно просто като „елемент 87“, впоследствие е преименувано на „франций“ в чест на родината на Перей, която дава името си и на елемента галий.

Наблюденията, направени след откриването му, разкриват, че франций-223 има период на полуразпад от само 22 минути, което означава, че е необходимо толкова време, за да се разпаднат половината от атомите в една проба от елемента. За сравнение, периодът на полуразпад на уран-235 – радиоактивен изотоп, използван за захранване на атомни електроцентрали – е около 700 милиона години…

Като се има предвид колко радиоактивен е той, можем само да си представим какви поражения може да нанесе върху човешкия организъм. За щастие наоколо има толкова малко от него, че не е нужно да се притесняваме.

 
 
Коментарите са изключени за Елементът, който е толкова радиоактивен, че едвам съществува

Повече информация Виж всички