Ако смятате, че купените в кината пуканки са значително по-добри от тези, които пукате в микровълновата си печка, не сте сами: 83% от американците са съгласни, че пуканките от киното просто са по-вкусни.
Въпросът е защо? Дали е нещо в самата атмосфера на киносалона, или има тайна съставка?
Ето отговорите.
Защо пуканките в киното са по-вкусни?
Превъзходният им вкус не е плацебо ефект. Всъщност те съдържат една-две съставки, които се различават от домашните ни пуканки.
Въпреки че всички смятат, че ключът от палатката е в маслото, истината се крие в т. нар. флавакол. Това е подправка, която съдържа изкуствени аромати и жълти оцветители, за да имитира подобен на маслото вид. Флаваколът е достатъчно фин, за да полепне лесно по пуканките, след като се добави, така че няма да полепне по пръстите ви.
Но солта с аромат на масло не е единственото нещо, което прави кино пуканките различни. Те обикновено не съдържат стандартно масло, а най-често рафинирано кокосово масло, смесено с преждеспоменатата подправка.
Допълнителното „масло“, което можете да добавите към пуканките от киното, също не е това, което си мислите, че е. Тази яркожълта заливка всъщност е смес от соево масло, бета-каротин, консерванти и някакъв изкуствен маслен аромат.
А защо в киносалоните изобщо се предлагат пуканки?
Първоначално киносалоните не искат да ги предлагат, защото подозират каква кочина може да стане по седалките и пода. Но това се променя в края на 20-те години на миналия век. Възходът на филми със звук и Голямата депресия превръщат киното в популярно и достъпно бягство от горчивата реалност за всички.
Така пуканките, които са евтини и лесни за приготвяне, се превръщат в естествена добавка към преживяването. Първо улични търговци ги продават пред кината, а в крайна сметка и собствениците на салони се хващат и започват да ги предлагат в залите си.
Втората световна война също увеличава популярността на пуканките като продажбите нарастват, защото бонбоните и другите сладки изделия са в недостиг.