Каква е разликата между анабиоза и летаргия

| от |

Животинското царство разполага с множество номера за оцеляване при тежки климатични условия и дълги, студени зими. Разглеждаме разликите между начините на оцеляване на тези животни – от дъ-ъ-ъ-ъ-лъг сън в някоя пещера до изключване на всички функции, освен най-основните, като начин за пестене на енергия.

Какво е хибернация?

Когато температурите са по-ниски и храната е по-трудно достъпна, различни животни – от мишки до птици и прилепи – изпадат в дълъг дълбок сън. В Обединеното кралство, например, Тръстът за дивата природа изброява само три вида, които наистина спят зимен сън: прилепите, мишките и таралежите.

Хибернацията (или летаргия) означава, че процесите в организма се забавят почти напълно, като се намалява честотата на сърцето и дишането. Скоростта на обмяната на веществата се понижава, за да се пести енергия, и животните оцеляват в това състояние, като използват запасите си от мазнини, които са натрупали през есента. Животните в хибернация изглеждат почти мъртви и най-вероятно са студени на допир. Всъщност според National Geographic американският дългоопашат лалугер (Spermophilus parryii) може да охлади тялото си до температури под нулата.

При истинската хибернация сърдечният ритъм също се понижава. Според Scientific American лемурите джуджета (род Cheirogaleus) в Мадагаскар имат стандартен сърдечен ритъм от около 180 удара в минута, но по време на летаргия той може да спадне до 4 удара в минута.

Какво е анабиоза?

Анабиозата (още торпор) е най-пренебрегваният братовчед на хибернацията. При това състояние метаболизмът, сърдечният ритъм и дишането на животните се забавят подобно на хибернацията. Но в нея се влиза и излиза по-лесно и тя не продължава толкова дълго, колкото истинската хибернация. В състояние на торпор може да се навлиза дори всеки ден и това е най-често срещаната тенденция при ендотермитните животни в сухи райони.

Дебелоопашатата теснолапа торбеста мишка (Sminthopsis crassicaudata) може да използва този метод ежедневно, за да оцелее, когато диетата ѝ от насекоми се окаже недостатъчна.

Phalaenoptilus nuttalliiDF28N04B

Спящ козодой

Птици като спящия козодой (Phalaenoptilus nuttallii), чието име означава „спящ“, също могат да изпаднат в торпор. В сравнение с хибернацията топорът не продължава толкова дълго и няма същия драстичен ефект върху вътрешната температура на тялото.

Спят ли мечките зимен сън?

Учени сме да знам, че мечките спят зимен сън през дългата зима, но учените не са сигурни дали това е строго вярно. Възможно е те по-скоро да са в анабиоза, тъй като скоростта на метаболизма им е силно намалена, но телесната им температура не спада. Възможно е понижаването на телесната температура да им е твърде трудно за възстрановяване.

Какво е брумацията?

Влечугите, включително змиите, и земноводните преминават през състояние, подобно на хибернацията, наречено брумация. В Северна Каролина и Тексас са наблюдавани крокодили в това състояние под леда като се виждат само муцуните им. Те отново показват основните признаци на намалено дишане и метаболизъм, но животните продължават да пият, но не се хранят и не са в толкова дълбоко състояние на сън.

Какво e естивацията?

Въпреки че обикновено брумацията, торпорът и хибернацията се разглеждат като начини за оцеляване в студено време, има и друг вид състояние: естивацията се наблюдава най-често при рибите и безгръбначните и помага на животните да не изсъхнат. Подобно на хибернацията, тя също включва забавяне на метаболизма на животните, но за разлика от нея, естивацията може да приключи сравнително бързо, когато метеорологичните условия се подобрят.

Gőtehal-2

Кафяв протоптер

Кафявия протоптер (Protopterus annectens) може да естивира, като се обвие в пашкул от слуз по време на суша, според National Geographic.

Могат ли хората да спят зимен сън?

Макар че хората могат да изпадат в дълги състояния на сън, като например медикаментозна кома, те не могат да изпаднат в истински зимен сън. Въпреки това забележителната способност на животните да се подлагат на тези сложни методи за оцеляване се разглежда от НАСА с оглед на потенциалните ѝ приложения за човешки космически полети.

 
 
Коментарите са изключени за Каква е разликата между анабиоза и летаргия

Повече информация Виж всички