Една проста намазка с тампон от бузата ни може да предскаже кога ще умрем

| от |

Нов инструмент, който посочва биологичната възраст чрез епигенетична информация от намазка от вътрешната страна на бузата, също се оказва ефективен показател за риска от смъртност, дори когато се използват данни от други тъкани.

CheekAge е „епигенетичен часовник“ – инструмент, който следи за незначителни промени в ДНК, наречени маркери за метилиране, за да предскаже биологичната възраст на човек. Тези маркери се натрупват в нашия геном с течение на времето, като влияят на начина, по който гените ни се четат и превръщат във функционални протеини.

Технологията първоначално има за цел да оцени хронологичната възраст, но по-късно се развива и включва мерки за здравето и начина на живот. За целта в началото тя използва епигенетичните маркери в кръвта. По-рано тази година изследователи от компанията Tally Health, базираната в Ню Йорк, разработиха метод – CheekAge – който прави същото, но от намазки с тампони от устата. Той може да определи възрастта на човек, пушаческия статус, индекса на телесната маса и консумацията на алкохол.

В новото проучване екипът тества дали така може да предскаже и бъдещия риск от смърт. И се оказва се, че той е толкова точен, колкото и други епигенетични часовници, или дори по-точен от някои от тях.

Екипът прави тестове на базата на набор от данни от 1513 души, родени през 1921 и 1936 г. Тяхната биологияна информация е била записвана през целия им живот от програмата Lothian Birth Cohorts (LBC) на Единбургския университет. Учените разглеждат конкретно местата на метилиране – където към цитозиновия нуклеотид се добавят метилови групи.

Данните за метилирането в LBC не са взети от слюнка. Вместо това регистрираните проби са от кръв. Изследователите казват, че точността на CheekAge, дори когато се използват данните от LBC, предполага, че маркерите за смъртност са еднакви сред различни телесни тъкани.

„Доказваме също така, че специфични места на метилиране са особено важни, с което се разкриват и потенциални връзки между специфични гени и процеси и човешката смъртност, уловени от нашия часовник“, казва Максим Шохирев, съавтор на изследването и изследовател в Tally Health в изявление.

Тези важни места включват такива в ген, наречен PDZRN4, който действа като туморен супресор. По-важни маркери за метилиране са наблюдавани в гена ALPK2, който е свързан с рака и здравето на сърцето.

„Би било интригуващо да се определи дали гени като ALPK2 влияят върху продължителността на живота или здравето при животински модели“, казва съавторът на изследването д-р Адив Джонсън, също от Tally Health.

 
 
Коментарите са изключени за Една проста намазка с тампон от бузата ни може да предскаже кога ще умрем

Повече информация Виж всички