Диабетик вече не се нуждае от инсулин след първото по рода си лечение

| от |

25-годишна жена с диабет тип 1 вече не приема инсулин след новаторско лечение със стволови клетки. Това е първият тест на процедурата върху хора и макар че все още е твърде рано да се каже, че жената е излекувана, то със сигурност показва, че подходът заслужава по-внимателно разглеждане.

При повечето хора с диабет тип 1 имунната система, която е предназначена да ни предпазва от нашествието на патогени, се обръща срещу собствените тъкани на организма, като унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. А без необходимото ниво на инсулин кръвната захар не може да се контролира правилно. С течение на времето това може да доведе до увреждане на много органи и тъкани и да се стигне до остро, животозастрашаващо състояние – диабетна кетоацидоза.

Ето защо хората с диабет тип 1 трябва сами да приемат инсулин, като внимателно калибрират дозата в зависимост от храната, която консумират, и нивото на активност. Това, както се казва, е „работа на пълен работен ден, 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата“.

Съвременните технологии като монитори за глюкоза, инсулинови помпи и изкуствени панкреаси правят революция в живота с това състояние, което продължава цял живот, но те не винаги са достъпни за хората, а цената на самия инсулин може да бъде непосилна.

Но ако искаме да говорим за тотално излекуване, трябва да намерим начин да заменим способността на организма да произвежда инсулин, когато е необходимо. Тази надежда вече се превръща в реалност благодарение на няколко пионерски опита за лечение със стволови клетки.

В един скорошен доклад се описва случаят на жена от Тиендзин, Китай, която е диагностицирана с диабет тип 1 в ранна тийнейджърска възраст. Пациентката, пожелала да запази анонимност, става първият пациент с диабет тип 1 в света, на когото е извършена трансплантация на стволови клетки, извлечени от собственото ѝ тяло, с цел да се заменят специализираните т. нар. островни клетки на панкреаса.

Историята на заболяването на жената е била доста сложна; преди това тя е претърпяла две операции за трансплантация на черен дроб, както и трансплантация на панкреас, която впоследствие се е провалила. Заради чернодробните трансплантации тя е приемала имуносупресори.

През 2020 г. медиците вземат стволовите клетки и ги препрограмират чрез сравнително нов химически процес. Така получават индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC), които имат потенциала да се развият във всяка човешка тъкан, за която се сетите. В този случай изследователите ги насочват да се развият в групи от споменатите островни клетки.

След тестове на клетките върху животнски модели, операцията по трансплантация на жената най-накрая се осъществява, през 2023 г. Тя продължава само около 30 минути и включва инжектирането на 1,5 милиона клетки в коремните ѝ мускули, където те могат лесно да бъдат наблюдавани чрез скенери.

Само два месеца и половина по-късно организмът на жената вече произвежда достатъчно инсулин, така че вече не е необходимо да си инжектира допълнителни дози.

В доклада се описва подробно клиничното проследяване една година след трансплантацията – жената все още се справя без допълнителен инсулин и не се наблюдават опасни пикове и спадове в нивата на кръвната ѝ захар.

Изследователят на диабета Дайсуке Ябе от Университета в Киото, който не е участвал в проучването, описва резултатите като „забележителни“ пред Nature News и добавя: „Ако това е приложимо и за други пациенти, ще бъде чудесно.“

Този случай е първият, при който се използват собствени стволови клетки на пациент, но подобни положителни резултати са наблюдавани и при малки опити с използване на ембрионални стволови клетки. Наскоро вестник Washington Post съобщи за случая на Аманда Смит, 35-годишна медицинска сестра от Канада, която също е спряла инсулинa. Смит всъщност е била част от проучване с 12 пациенти, цели 11 от които са успели драстично да намалят или напълно да спрат инсулина си.

Един от оставащите въпроси е свързан с това колко дълго може да продължи този ефект. Основната автоимунна реакция, която изначално причинява увреждането на панкреаса, може да се върне и да започне да атакува донорските клетки. Случаят на жената от Тиендзин е интересен с това, че тя вече е приемала имуносупресори; по-нататъшни проучвания ще изследват дали този вид лечение е необходимо по принцип.

За приблизително 8,4 милиона души с диабет тип 1 по света приемът на инсулин е задължително условие. Надеждата при лечението със стволови клетки е, че вместо този ежедневен режим, един ден може би ще успеем да се справим с източника на проблема.

Смит казва пред Washington Post: „Не осъзнаваш колко голяма част от живота ти отнема – докато сега вече не отнема никаква“.

Докладът за случая е публикуван в списание Cell.

 
 
Коментарите са изключени за Диабетик вече не се нуждае от инсулин след първото по рода си лечение

Повече информация Виж всички