Нов вид жаба със зъби изненада учените

| от |

По време на изтощително осемдневно проучване на връх По Ма Лунг във Виетнам учените търсят т. нар. зъбата жаба на Стърлинг, но вместо това се натъкват на нов вид, който си има своя собствена характерна захапка.

По очевидни причини тя е получила общото цивилно название зъбата жаба от планината По Ма Лунг, а научното име е Oreolalax adelphos. Това е второто земноводно от вида Oreolalax, което се среща във Виетнам – първото е зъбатата жаба на Стърлинг – а „adelphos“ на гръцки означава брат, като намек за връзката между двете жаби.

„Откриването на Oreolalax adelphos е изненадващо и резултат от един наистина незабравим ден в търсене и катерене до най-високия връх на планината“, казва стипендиантът на ZSL EDGE и водещ изследовател на статията Луан Тхан Нгуен от организацията за опазване на околната среда в Индо-Мианмар в съобщение за пресата. „Първоначалната ни цел при това пътуване беше да намерим зъбатата жаба на Стърлинг, но докато изследвахме планината По Ма Лунг при много трудни метеорологични условия, се натъкнахме направо на нов за науката вид: зъбатата жаба от планината По Ма Лунг.“

„Това важно откритие в нашите изследвания на земноводните в планинската верига Хоанг Лиен ни доближава с още една стъпка до по-доброто познаване на истинското разнообразие на земноводните във високите части на Виетнам.“

Въпреки че е тясно свързана със зъбатата жаба на Стърлинг, учените разбират, че пред тях е нов вид, защото е имала непознати белези. Новата жабка е изпъстрена с черни, кремави и сиви петна и има други необичайни черти, включително кожна гънка зад очите, петнист корем и двуцветни ириси.

Ако концепцията за зъбати жаби ви изненадва, сега е моментът да ви кажем, че да, някои жаби имат зъби. Те могат да бъдат максиларни (maxillary teeth, горночелюстни), като саблезъбите жаби, или ралникови (vomerine teeth; които излизат от горното небце), каквито има нашата нова жаба от планината По Ма Лунг.

Изненадващото откритие е победа за региона, наричан също „горещата точка на жабите“ във Виетнам, и важна стъпка към по-доброто опазване на дивите животни – включително на видовете, за които все още дори не знаем.

„Това е много вълнуващо ново откритие, което подчертава необходимостта от опазване на горите на планинската верига Хоанг Лиен и тяхното забележително биоразнообразие“, добави д-р Бен Тапли, куратор на влечуги и земноводни в лондонския зоопарк. „През последните 10 години описахме 6 жаби и една змия като нови за науката видове; сега имаме важната задача да работим с нашите партньори за тяхното опазване.“

 
 
Коментарите са изключени за Нов вид жаба със зъби изненада учените

Повече информация Виж всички