Мъж бе осъден за развъждане на хибридни гигантски овце

| от |

В понеделник, 30 септември, 81-годишният жител на щата Монтана, САЩ, Артър „Джак“ Шубарт получи присъда от шест месеца затвор за осъществяване на дългогодишна схема за развъждане на огромни хибридни овце.

Между 2013 г. и 2021 г. Шубарт се е сговорил с поне пет други лица, за да стартира престъпното си начинание, което започва с незаконен внос на части от най-големия вид овца в света – архарската овца Марко Поло (Ovis ammon polii) – от Киргизстан. Генетичният материал от частите е използван за създаването на клонирани ембриони, които Шубарт имплантира в овцете в ранчото си, в резултат на което се ражда една-единствена мъжка овца.

С дължина на рогата над 1,5 метра и тегло над 136 килограма това са наистина големи овце. Шубарт дава на мъжкия подходящо прозвище: Монтана Маунтин Кинг или накратко ММК.

An engraved print of a thick necked sheep with a thin coat, white belly, and huge horns that curve around its head. Two younger sheep with smaller curved horns sit beside it.

За да се осъществи замисълът, спермата на MMK е използвана за оплождане на различни видове овце във фермата – всички от които са забранени в щата – в резултат на което се раждат хибридни животни.

След това Шубарт и съучастниците му стигат още по-далеч като подправят ветеринарни сертификати, за да изнесат незаконните хибриди от Монтана и да ги пуснат на пазара. Спермата от MMK е била продавана директно на други развъдчици, а Шубарт също така незаконно купува и продава части от уловени в дивата природа местни овце от Скалистите планини.

„Престъпното поведение на Шубарт не е начинът, по който монтанчани се отнасят към дивите животни“, се казва в изявлението на американския прокурор за окръг Монтана Джеси Ласлович. „Всъщност действията му застрашават местните видове диви животни на Монтана без никаква друга причина, освен че той и съучастниците му са искали да спечелят повече пари.“

Като собственик на 87 хектара фирмата Sun River Enterprises на Шубарт развъжда и продава „алтернативен добитък“ като планински кози и овце, най-вече на ловни ранчота, където хората плащат, за да отстрелят трофейни животни. Голяма част от този пазар е базиран в Тексас, където такива „ловни ранчота“ предлагат възможност за лов както на местни, така и на по-екзотични видове.

Изглежда Шубарт е смятал, че собствениците на такива места вероятно ще платят по-висока цена за гигантски хибридни овце.

Той вече е осъден за две тежки престъпления срещу дивата природа: заговор за нарушаване на закона „Лейси“ и съществено нарушаване на закона „Лейси“, който закон има за цел да предотврати вноса на инвазивни видове и да се бори с трафика на диви животни, като криминализира междущатската търговия с тях като са фалшиво етикетирани или притежавани в нарушение на федералното или щатското законодателство.

Освен лишаване от свобода Шубарт ще трябва да плати общо 24 200 долара по различни глоби.

За съжаление, за някои от замесените животни също е имало трагични последици. Съдът чува, че заради практиките на мъжа поне две овце са починали от болестта на Джоун – хронично изтощение, причинено от подвид на бактерията Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis.

„Този случай е пример за сериозната заплаха, която трафикът на диви животни представлява за местните видове и екосистеми“, коментира Едуард Грейс, помощник-директор на Службата за правоприлагане към Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ. „Действията на г-н Шубарт не само нарушават многобройни закони, предназначени за защита на дивата природа, но и рискуват да внесат болести и да застрашат генетичната цялост на нашите популации от диви овце.“

 
 
Коментарите са изключени за Мъж бе осъден за развъждане на хибридни гигантски овце

Повече информация Виж всички