Питагоровата теорема е 1000 години по-стара от Питагор

| от chr.bg |

Както се казва – всеки триъгълник е любовен триъгълник, ако обичаш триъгълници. А Питагор ги е обичал. Ерго, Питагоровата теорема.

Но дали прочутият философ действително е измислил уравнението, с което най-често го свързват? Ами не. Оказва се, че вавилонците са го открили преди него, и то доста преди.

„Всеки учебник по история ще ви каже, че тригонометрията води началото си от древногръцките астрономи“, казва изследователят на древната математика д-р Даниел Мансфийлд. „Харесва ми да гледам на вавилонското разбиране като за неочаквана предистория, каквито правят на филмите.“

Някои от най-ранните доказателства са под формата на глинена плочка – която носи мистичното име IM 67118 – която използва питагоровата теорема, за да реши дължината на диагонал в правоъгълник. Таблетката, вероятно използвана за обучение, датира от старовавилонския период между 1900-1600 г. пр.н.е. – векове преди Питагор да се роди около 570 г. пр.н.е.

Друга плочка от около 1800-1600 г. пр.н.е. има квадрат с обозначени триъгълници в него. Превеждането на означенията от основа 60 – системата за броене, използвана от вавилонците – показва, че тези древни математици са били наясно с Питагоровата теорема (разбира се, не я наричат така…), както и с други напредничави математически концепции.

* * *

„Заключението е неизбежно. Вавилонците са знаели връзката между дължината на диагонала на квадрат и неговата страна: d=квадратен корен от 2“, пише математикът Брус Ратнър в статия по темата. „Това вероятно е първото число, за което се знае, че е ирационално. Това обаче на свой ред означава, че те са били запознати с Питагоровата теорема – или най-малкото с нейния специален случай за диагонала на квадрат (d2 = a2 + a2 = 2a2) – повече от хиляда години преди великия мъдрец, на когото е наречена.“

Ако това е така, защо тогава теоремата е кръстена на Питагор (в крайна сметка нито едно от неговите съчинения не е оцеляло)? Ратнър предполага, че това може да се дължи на питагорейците, членове на школата, която той създава в днешна Южна Италия.

„Една от причините за рядкостта на оригиналните източници на Питагор е, че питагорейското знание се е предавало от през поколенията от уста на уста, тъй като писмените материали са били оскъдни“, пише Ратнър.

„Освен това, от уважение към своя водач, много от откритията, направени от питагорейците, са били приписвани на самия Питагор; това обяснява термина „Питагорова теорема“.“

 
 
Коментарите са изключени за Питагоровата теорема е 1000 години по-стара от Питагор

Повече информация Виж всички