Мотабомба: Италианското торпедо, което зарадва Мусолини

| от |

Мотабомба, или по-точно Мотобомба FFF (Freri Fiore Filpa – Фрери Фиоре Филпа), е торпедо, използвано от италианските сили по време на Втората световна война. Съкращението FFF произлиза от фамилните имена на тримата мъже, участвали в първоначалния му дизайн: Подполковник Просперо Фрери, полковник Амедео Фиоре и капитан Дисеняторе Филпа.

FFF е електрическо торпедо с диаметър 500 милиметра, което се пуска с парашут и е проектирано да се върти в концентрична спирала на разстояние между 500 и 4000 м., докато не намери някаква цел. Тежи 350 кг и съдържа бойна глава с тегло 120 кг. Скоростта му е 40 възела (74 км/ч), а издръжливостта му е 15-30 минути.

Германците признават, че превъзхожда всичко, с което разполагат, и американското разузнаване се стреми да се сдобие с него след примирието с Италия през септември 1943 г.

Разработване

Първоначалната развойна дейност по торпедото е извършена в Париоли, близо до Рим. През 1935 г. то е демонстрирано пред Бенито Мусолини, адмирал Доменико Каванари, генерал Джузепе Валие и други високопоставени лица. По-късно Фрери го демонстрира в завода на Germania works в Травемюнде, експериментален изпитателен център на Луфтвафе, и германците са достатъчно впечатлени, за да поръчат 2000 бройки.

500 са поръчани за Региа Аеронаутика (Кралските военно-воздушни сили на Италия) като първото планирано бойно използване е срещу британските военноморски бази в Гибралтар и Александрия през 1940 г. Ограничаващият фактор е, че само бомбардировачът Savoia-Marchetti SM.82 е имал необходимата мощност и обсег, за да достави такова оръжие на такова разстояние.

Savoia Marchetti SM 82 Vigna di Valle

Savoia-Marchetti SM.82

Първата версия на FFF е проектирана да влиза във водата вертикално, но е установено, че с устройство, което позволява влизане под по-мек ъгъл, е по-малко вероятно да се разстроят деликатните механизми, и такова е приложено при втората серия.

На фронта

На 17, а после и на 25 юли 1942 г., са направени първите опити за атака с FFF, когато три SM.82 излитат от Гидония срещу Гибралтар, но и двете мисии са прекъснати преди старта. През нощта на 20 август обаче майор Лукини провежда успешна мисия срещу Гибралтар, като тя е последвана от атаки срещу цели в албански, либийски и египетски води. Самолети от 32 Стормо атакуват Гибралтар още веднъж през юни 1941 г., а през същия месец, през нощта на 13 юни, лейтенант Торели (базиран на Родос) атакува пристанището на Александрия.

Най-мащабното използване на оръжието е срещу конвоя по време на операция Пиедестал за Малта на 12 август 1942 г., когато десет самолета Savoia-Marchetti SM.84 от 32 Стромо ги изстрелват срещу конвоя на Великобритания южно от нос Спартивенто, Сардиния. Това кара корабите да променят курса си, което позволява на конвенционалните атаки да пробият защитата на конвоя.

До септември 1942 г. италианците разполагат с 80 броя от подобрената версия Mk 2 в бази в Сардиния, 50 броя в Сицилия и още 50 броя в експерименталната си ескадра 5.

Луфтвафе извършва първата си масова атака, използвайки оръжието, на 19 март 1943 г., когато Junkers Ju 88 изстрелва 72 от тях срещу корабоплаването в Триполи, потопявайки два снабдителни кораба и повреждайки разрушителя HMS Derwent. Впоследствие „Дервент“ е изхвърлен на брега с наводнено машинно отделение и въпреки че е спасен и върнат в Англия, така и не е ремонтиран.

Bundesarchiv Bild 101I-363-2258-11, Flugzeug Junkers Ju 88 (cropped)

Junkers Ju 88

Впоследствие Мотобомбата е използвана в атаки срещу инвазионен флот при Боне в Алжир на 16 април 1943 г. и при Сиракуза по време на съюзническата инвазия в Сицилия по-късно същата година. На 2 декември сила от 105 Ju 88 атакува пристанището на Бари с FFF, като унищожава 16 съюзнически кораба, включително Джон Харви, който превозва иприт.

 
 
Коментарите са изключени за Мотабомба: Италианското торпедо, което зарадва Мусолини

Повече информация Виж всички