Ако гръм удари езеро, ще убие ли рибата?

| от |

Твърди се, че едни от хората, който най-често са поразявани от гръмотевици, са рибарите.

Което би трябвало да поставя самите риби в още по-голяма опасност, нали?

Е, вероятно не…

A Faraday cage in operation: the women inside are protected from the electric arc by the cage. Photograph taken at the Palais de la Découverte in Paris (Discovery Palace).

Клетка на Фарадей

Това е така, защото когато мълнията удари воден басейн, токът се движи по повърхността, а не прониква дълбоко във водата. Същият ефект се наблюдава, когато мълния удари автомобил или друг проводящ обект – токът протича по повърхността, а не навътре.

Това се нарича Скин-ефект и е принципът, на който се основава прочутата клетка на Фарадей. Ефектът се наблюдава също когато човек е ударен от мълния и получи характерни повърхностни изгаряния по кожата, наречени фигури на Лихтенберг.

Lichtenberg figure in block of Plexiglas

Фигура на Лихтенберг

Когато мълнията удари езеро, токът вероятно ще засегне само живите същества, които в този момент се намират близо до повърхността. Не е ясно обаче на каква точно дълбочина ще проникне всеки удар, така че най-добре излезте от водата бързо вместо да се гмуркате.

Водата също така отлично разсейва топлината, така че въпреки че гръпотевиците достигат температура почти 5 пъти по-висока от тази на повърхността на Слънцето – около 27 760 градуса по Целзий – когато попадне в студена вода, тази температура бързо се разсейва. Това означава, че водата няма да започне да ври, когато е ударена – още едно нещо, за което анимационните филми лъжат.

* * *

Токът от удара на мълнията по повърхността на водата може да се разпространи на разстояние между 10 и 100 метра или дори повече, в зависимост от силата на удара, така че дори не е задължително да сте близо, за да претърпите щети от потенциално 10 милиона волта енергия.

Популярна препоръка за безопасност по време на буря е правилото 30/30: когато видите първата светкавица, ако съпътстващият я гръм се чуе в рамките на 30 секунди, то бурята е достатъчно близо, за да представлява риск. Колкото по-близо един до друг са светкавиците и гръмотевиците, толкова по-близко е бурята. Препоръчва се също хората да изчакат 30 минути след последната светкавица, преди да влязат отново във водата.

Принципите за преминаване от светкавица към гръмотевица се основават на скоростта, с която се движат звукът и светлината. Звукът се разпространява със скорост 343 метра в секунда, т.е. приблизително 1 километър на всеки 3 секунди, докато светлината се разпространява със скорост 300 000 километра в секунда. Така ако преброите секундите между светкавицата и гръмотевицата, след което разделите числото на три, ще получите разстоянието на бурята до вас в километри.

Но най-добрият и без математически изчисления метод за осигуряване на безопасност във водата е просто да излезете, когато задумка.

 
 
Коментарите са изключени за Ако гръм удари езеро, ще убие ли рибата?

Повече информация Виж всички