Как да изкъпем котката си

| от chr.bg |

Котките са педантични по отношение на хигиената си, като прекарват 30-50% от времето си (в което не спят), за да се пощчт и чистят. И въпреки че са способни сами да се грижат за чистотата от главата до опашката, има няколко ситуации, в които къпането на котката е необходимо – въпреки че обикновено това не е забавно преживяване нито за котето, нито за собственика.

„Виждала съм само няколко котки, които обичат да се къпят, и това вероятно е, защото те са били запознати с водата в положителен контекст още като котенца“, казва Тори Шлосер, сертифициран дресьор на котки в Саскачеван, Канада. „Повечето котки обаче не я обичат.“

Може да се наложи да изкъпете котката си, ако ветеринарният лекар ви е препоръчал заради кожно заболяване като гъбички, или за бълхи, или ако козината ѝ е покрита с някакво вещество, което е невъзможно или опасно за нея да оближе. Безкосместите породи котки всъщност изискват редовни бани, за да се предпазят от мръсотията и замърсяванията по кожата си.

Понякога само една част от тялото на котето се нуждае от допълнително почистване. За тези случаи има алтернативи за къпане – Шлосер предлага да използвате безопасни за котките кърпички или сухи шампоани, за да почистите конкретните зони.

Той препоръчва още да заведете котката си на ветеринар, ако забележите внезапни промени в козината, тъй като това може да е свързано с алергия или друг здравословен проблем. „Ако дупето на котката ви винаги е мръсно, това може да се дължи на наднорменото ѝ тегло или на това, че има артрит и вече не може да достигне до тази област“, казва тя. Промените в цялостната текстура и блясък на козината на котката ви могат да бъдат свързани със здравословни състояния като хипертиреоидизъм, храносмилателни проблеми, паразити и алергични кожни заболявания.

Ето и инструкции стъпка по стъпка:

  • Напълнете вана, мивка или някакъв достатъчно голям съд с топла, но не гореща вода.
  • Спуснете котката във водата с гръб към вас. Бъдете нежни и избягвайте да я хващате за врата. „Никога не прегръщайте възрастна котка за мъртвата кожа на тила. Ако тя се бори толкова, може би трябва да разгледате други възможности“, казва Шлосер.
  • Полейте козината на котката с малко вода; това е по-лесно, ако някой друг държи котката вместо вас.
  • Нанесете и разпенете шампоана, като внимавате да избегнете муцунката ѝ, особено очите и ушите (по-късно можете да избършете горната част на ушите и лицето с топла кърпа).
  • Изплакнете обилно котката – ако сапун остане по козината ѝ, може да предизвика раздразнение.
  • Увийте я в кърпа и я подсушете, доколкото можете. Имайте предвид, че веднага след банята тя вероятно ще започне да се самообгрижва.
  • Похвалете котето и го наградете с лакомство – това вероятно е било стресиращо преживяване за него!

Ако котката агресивно не иска да влиза във водата, „можете да напълните съд с топла вода, да потопите кърпа и да избършете котката, без да я поставяте директно във водата“, казва Шлосер.

Не се страхувайте да потърсите външна помощ, ако опитът за баня се превърне в стресираща или опасна ситуация. В крайна сметка можете да се обърнете към професионален дресьор на домашни любимци.

 
 
Коментарите са изключени за Как да изкъпем котката си

Повече информация Виж всички