Сладолед от конско мляко – новата голяма идея

| от chr.bg |

Ново проучване изследва възможните ползи за здравето от използването на мляко от женски коне в сладоледа. Замразеното лакомство традиционно се състои от краве мляко и сметана, но като се замени то с мляко с кобила е установено, че е възможно в сместа да се добавят повече добри бактерии.

Хората масово търсят начини да направят нещата по-здравословни. И един от тези начини, конкретно при сладоледа, е с нещо, наречено инулин, вид пребиотик, който не се усвоява в стомаха, но подхранва добрите бактерии в червата.

Той е съставен от естествени полизахариди и е често срещан вид диетични фибри, които се добавят към храните. В комбинация с пробиотиците, които въвеждат добрите бактерии в неща като кисело мляко, тази бактерия може да ни насочи по пътя към здрав чревен микробиом.

Кобилското мляко само по себе си може да бъде начин за въвеждане на повече хранителна стойност в сладоледа, тъй като съдържа протеини и ензими, които не се срещат в кравето мляко, и е с по-ниско съдържание на мазнини. Екипът, който стои зад вкусното проучване, формулира различни смеси сладолед, използвайки мляко от кон, инулин и бактерии от кисело мляко, за да види как това влияе на състава на крайния продукт в сравнение със сладоледа от краве мляко.

Конският сладолед разкрива, че инулинът може да намали киселинността и че сладоледът с добавен пребиотик има повече полезни бактерии, отколкото разновидностите без него. Макар киселинността да варира, смесите с кобилско мляко имат сходни количества протеини, мазнини и общи сухи вещества и от тях се получава подходящ кремообразен сладолед. Предполага се също, че текстурата може да бъде допълнително подобрена чрез смесване с краве мляко, като се създаде алтернатива, която все пак е с по-ниско съдържание на мазнини и по-висока хранителна стойност.

„Кобилското мляко е много по-сходно с човешкото, отколкото с кравето. Освен това то предизвиква по-малко алергии от кравето“, обяснява водещият автор д-р Катаряна Сколничка пред The Telegraph. „Освен това кобилското мляко е добър източник на полиненаситени мастни киселини и други биоактивни вещества като лактоферин и лизозим.“

„Доказано е, че млякото има терапевтично действие. То може да бъде полезно за лечение или профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и дихателната система. Освен това кобилското мляко проявява имуномодулиращи свойства и влияе положително върху състава на чревната микрофлора.“

 
 
Коментарите са изключени за Сладолед от конско мляко – новата голяма идея

Повече информация Виж всички