Най-голямото сухоземно животно в Антарктида е по-малко от грахово зърно

| от |

Антарктида e еднo от най-суровите места на Земята. Но там все пак виреят твари. Макар тюлените и пингвините са ви най-известни, време е да се запознаете с антарктическата мушица Belgica antarctica – най-голямото сухоземно същество на континента.

Въпреки че е дълга само 2-6 милиметра, антарктическата мушица всъщност е най-големият сухоземен обитател, който живее само на Антарктида. Пингвините и тюлените не са постоянни обитатели, а повечето видове птици идват и си отиват със сезоните, като прекарват голяма част от годината в морето.

Това, което е изключително необичайно за малкото създание, е, че в сравнение с повечето видове мушици, които летят и досаждат на хората, като се хранят с кръв, то нито лети, нито хапе; видът напълно са загубил крилата си като забележителна стратегия за оцеляване срещу невероятно силните ветрове в полярния регион.

Вместо това те имат множество способности за оцеляване при -15 °C, като например да загубят до 70% от телесните им течности, за да предотвратят образуването на ледени кристали в клетките си, и да оцелеят месец без кислород. Също така натрупват захари като естествен антифриз срещу студа.

Най-южният вид насекомо в света дори може да оцелее замръзнало в продължение на 9 месеца в годината. В резултат на това на дребно животинче му трябват 2 години, за да завърши пълния си жизнен цикъл, който в по-голямата си част протича като ларва. Тези ларви се хранят предимно с бактерии, водорасли, мъх и пингвински отпадъци.

Проучванията разкриват, че ларвите могат да оцелеят при различни температурни спадове, като остават на сравнително топло място под снежната покривка и използват процес, наречен бързо студено втвърдяване, за да се предпазят в лабораторни условия.

„Доказателствата от предишни изследвания показват, че антарктическата мушица е оцеляла на континента от самото начало“, казва изследователят от Университета в Кентъки Ник Тийтс в изявление относно отпускането на безвъзмездни средства за изследване на тези насекоми през 2019 г. „Те са добър модел, за да научим повече за историята на Антарктида, и добър модел за учените, за да прогнозират как континентът ще реагира на климатичните промени.“

Проучване от 2022 г. показва, че антарктическите мушици са негативно повлияни от затоплянето на условията и може да бъдат застрашени от глобалното затопляне, тъй като температурите по света продължават да се повишават.

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямото сухоземно животно в Антарктида е по-малко от грахово зърно

Повече информация Виж всички