Пробив в мистериозната Болест от войната в Залива, която обърква лекарите от десетилетия

| от |

За първи път изследователи откриха потенциално обяснение за болестта на войната в Залива (БВЗ) – състояние, от което страдат много ветерани от въпросната война през 1991 г. Състоянието вероятно е причинено от интензивното излагане на опасни химикали и биологични агенти.

БВЗ, или понякога наричана синдром на войната в Залива, е хронично, изтощително и многосистемно заболяване, което засяга войниците. В периода 1990-1991 г. 42 държави, включително САЩ и Обединеното кралство, сформират коалиция за борба с Ирак, след като тогавашният президент Саддам Хюсеин нахлува в съседен Кувейт.

Коалиционните сили се състоят от близо 1 милион души персонал, много от които са изложени на различни рискове, както известни, така и неизвестни. Те включват стресови фактори от околната среда, както и биологични и химически агенти като инсектициди, пестициди, препарати за отблъскване на насекоми, нервнопаралитични вещества, дим от пожари в нефтени кладенци и дори обеднен уран.

По онова време персоналът преминава определени профилактики, които да помогнат в борбата с по-тежките проблеми или да ги предотвратят, но дори те допринасят за коктейла от химически и биологични агенти, на които са изложени телата им. Повече от три десетилетия по-късно се смята, че между 25 и 32% от ветераните продължават да имат здравословни проблеми в резултат на въздействието на тези вещества.

Най-общо казано, болестта се проявява с редица симптоми, като хронична умора, хипертония, болка, възпаление, нарушения на съня, обриви, диария и неврологични, дихателни и когнитивни нарушения. Не всички пациенти обаче изпитват всички симптоми, което може да затрудни диагностицирането и да доведе до още по-голям стрес за живеещите с него.

Дълго време никой не знаеше какво точно причинява болестта. Съществуват различни хипотези, но много от тях са били изключени през годините. Сега обаче това ново изследване предлага някои важни отговори на тази десетилетна мистерия.

„Резултатите ни предоставят ясни научни доказателства, че здравословните проблеми, изпитвани от ветераните от войната в Залива, могат да бъдат пряко свързани с излагането им на специфични опасни агенти по време на службата“, казва в изявление професор Соня Маршал-Градисник, директор на Националния център по невроимунология и възникващи заболявания (Австралия) към университета Грифит, Австралия.

Според Маршал-Градисник и колегите ѝ клетъчните структури, наречени преходни рецепторни потенциални йонни канали, които са неразделна част от преноса на калций в клетките, са дефектни при ветераните. Обикновено калциевите йони служат като сигнални молекули в клетките и играят решаваща роля в регулирането на основни функции като мускулното съкращение, функцията на нервите и секрецията на хормони.

„Нашето проучване разкрива основна дисфункция на клетъчните йонни канали, по-специално на преходните рецепторни потенциални йонни канали, при ветераните с БВЗ“, добавя Маршал-Градишник. „Това откритие е значителна стъпка напред в разбирането на това озадачаващо и сложно заболяване.“

Demolished vehicles line Highway 80 on 18 Apr 1991

Откритията на екипа представляват важна стъпка в демистифицирането на състоянието, тъй като предлагат осезаеми научни доказателства, които потвърждават преживяванията на толкова много хора. Както заявява ветеранът от войната в Залива и активист срещу заболяването Иън Алууд: „Да ни повярват е всичко за нас“.

„За ветераните с болестта това е първата стъпка в идентифицирането на причинно-следствения фактор“, казва той. „Това е новаторско изследване, което, надяваме се, ще отвори пътища за лечение на често инвалидизиращите ни симптоми. Нашите ветерани бяха готови да заложат живота си, представлявайки Австралия, в името на свободата. Ние им дължим нещо повече от благодарност. Те са претърпели наранявания като пряк резултат от службата си.“

Надяваме се, че това ново изследване ще послужи като първа стъпка за още бъдещи изследвания, които не само ще продължат да проучват какво се случва в клетките, но и ще предложат терапевтични стратегии за лечение.

 
 
Коментарите са изключени за Пробив в мистериозната Болест от войната в Залива, която обърква лекарите от десетилетия

Повече информация Виж всички