Наистина ли златните рибки помнят по 3 секунди?

| от |

Въпреки популярността на златните рибки (Carassius auratus), познанията на обществеността за техните мозъчни способности са ограничени. Те са сред най-популярните видове сладководни аквариумни рибки, но въпреки това много хора не знаят за тяхната изненадващо остра памет. Така че, ако си мислите, че златните рибки просто плуват безразсъдно, помислете отново!

Общоприетото погрешно схващане е, че златните рибки имат памет, която трае само 3 секунди, но безброй изследвания са доказали, че те не само помнят седмици, месеци и дори години наред – те също така са изключителни специалисти по решаване на проблеми, както и доста добри шофьори.

Одомашнени за първи път в Китай преди около 1000 години, днес съществуват над 125 породи златни рибки. Средната продължителност на живота им е между 10 и 15 години, но най-възрастната, за която знаем, е починала на 43-годишна възраст с глава… вероятно пълна със спомени.

„Знаем за сравнително добрата памет на златните рибки още от 50-те и 60-те години на миналия век“, казва пред Live Science Кулум Браун, експерт по рибките в университета Макуори в Австралия, през 2021 г. „Въпреки мълвата, те всъщност са много интелигентни.“

Откакто започнаха изследванията на интелигентността и капацитета на паметта им, резултатите последователно сочат, че те са способни да формират дългосрочна памет, социално обучение, използване на инструменти, пространствено осъзнаване и решаване на проблеми.

През 1966 г. изследователи от Мичиганския университет провеждат проучване, при което животните успяват да се научат да избягват електрошок в редица опити, продължили няколко дни, което е доказателство за формиране на краткосрочна памет.

По неофициални данни златните рибки обикновено запомнят зоната на аквариума, от която обикновено получават храна, и отиват там, когато усетят, че е време за хранене. По същия начин те са научени да избягват мрежи и дори могат да бъдат научени да правят трикове.

Проучване, проведено в Оксфордския университет, дори установява, че златните рибки имат изненадващата способност да преценяват точно разстоянията – нещо, което дори хората трудно успяват да направят. Като обучават рибките да изминават точно 70 см, преди да се обърнат, за да получат храна като награда, изследователите установяват, че те могат постоянно и точно да преплуват това разстояние, дори когато началната точка и стимулите се променят.

И ако все още не сте впечатлени от тези малки майстори, в едно изследване пък те бяха научени да карат кола.

Едно от предположенията за глупостта на рибите може да се отдаде на сравнително малкия размер на мозъка им в сравнение с другите гръбначни животни. Но този размер невинаги корелира с интелигентността на вида.

Мозъците на рибите също се различават от тези на бозайниците, тъй като те не притежават хипокампус. Тази част служи за формиране на спомени, така че вероятно се е предполагало, че без него дългосрочната памет ще бъде проблем. Изследванията обаче установяват, че при рибите латералният палиум е структурата, която функционира за формиране на връзки между събитията и преживяванията.

Тази област в предния мозък на рибите има същия еволюционен произход като частите на мозъка на бозайниците, които подпомагат ученето, и също така са открити структури, подобни на тези, които допринасят за формирането на емоциите (амигдала).

„Мисля, че погрешното схващане идва основно от факта, че много хора – и се надявам вече все по-малко – гледат риби в кръгъл аквариум“, казва пред Discover поведенческият еколог Аделаида Сибо, която изследва навигацията при животните в Оксфордския университет. „Не сме давали на рибите възможност просто да ни покажат колко са умни.“

Общественото възприятие за тях може да е и в резултат на масовия когнитивен дисонанс. Вярването, че златните рибки имат трисекундна памет, прави отглеждането им в малък, гол аквариум да се усеща като много по-малко жестоко.

Copadichromis borleyi lake Malawi African Cichlid

Африканските цихлиди

И не само златните рибки имат впечатляващи когнитивни способности. Проведени са изследвания на голямо разнообразие от сладководни и соленоводни видове и са открити уникални и впечатляващи способности при всеки от тях.

Установено е, че африканските цихлиди, друг често отглеждан сладководен вид, формират асоциации и ги помнят до 12 дни, докато изследвания на риби в дивото показват запазване на паметта до 11 месеца за негативни преживявания.

Даниото, известно още като риба зебра, може да разбира количества, а изследванията върху синята риба чистач показват, че тя може да разпознае собственото си лице в огледалото.

Доказано е, че редица видове са способни да се оправят в лабиринти, а в дивата природа са наблюдавани риби, които ловуват заедно (муреновите и груперовите), защитават се една друга от хищници (бодливкови и гупи) и почистват други риби в замяна на това да не бъдат изядени (преждеспоменатата риба чистач).

Въпреки ясните доказателства в подкрепа на интелигентността на рибите, те все още често са обект на лошо отношение както в търговията с домашни любимци, така и в държавната политика.

Благотворителната организация за хуманно отношение към животните The Humane League обяснява, че „в момента рибите страдат повече от всяко друго гръбначно животно, тъй като те не само се отглеждат в най-голям брой, но и изпитват сериозни проблеми с хуманното отношение към тях, включително болести, морски въшки и пренаселеност в тези ферми“.

 
 
Коментарите са изключени за Наистина ли златните рибки помнят по 3 секунди?

Повече информация Виж всички