Ултрапреработените храни са толкова вредни за здравето, че би трябвало да се продават с предупреждения, подобни на тези за тютюневите изделия, смята епидемиологът, който е създал този термин.
Този тип храни увеличават дела си и доминират в световната диета, въпреки въздействието, което имат, върху здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания“, казва пред Guardian Карлос Монтейро, професор по хранене и обществено здраве в Университета на Сао Пауло.
„Те изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради редица свои вредни свойства“, продължава той. „Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет.“
По време на изказването си на Международния конгрес по затлъстяване 2024 тази седмица Монтейро предупреди, че ултрапреработените храни или УПХ са вече толкова разпространени и толкова влияят на човешкото здраве, че продажбата и консумацията им трябва да бъдат силно ограничени, а тези, които все пак стигат до пазара, трябва да въведат „предупреждения на опаковката, подобни на тези на цигарените кутии“.
На пръв поглед идеята изглежда логична, макар и малко крайна. Храните с високо съдържание на мазнини наистина са навлезли в ежедневното хранене на много хора на Запад, като повече от половината от средния хранителен режим в САЩ и Обединеното кралство се състои от този вид храни. Те увеличават средния калориен прием на тези, които ги консумират – дори, когато се сравнят с непреработени диети, които съвпадат по отношение на съдържанието на сол, мазнини и захар – и са свързани с десетки вредни ефекти върху организма, включително повишен риск от сърдечни заболявания, различни видове рак, диабет и дори могат да влошат психичното здраве.
Така че аргументът на Монтейро, че УПХ трябва да се третират като опасност за общественото здраве, подобно на тютюневите изделия, не е лишен от основание. „Както тютюнът, така и УПХ причиняват многобройни сериозни заболявания и преждевременна смърт; и двата продукта се произвеждат от международни корпорации, които инвестират огромните печалби, които получават от своите привлекателни/пристрастяващи продукти, в агресивни маркетингови кампании и в лобиране срещу регулирането им; и двата продукта са патогенни (опасни) по замисъл“, посочва Монтейро.
Някои обаче нарекоха забраната или ограничаването на УПФ прекалено опростенческа. От една страна, видовете храни, които биха били засегнати от подобна стъпка, може да ви изненадат: макар да звучи драматично, терминът „ултрапреработени“ всъщност описва само храни, които се състоят от множество съставки с добавки – така че, да, ястието с хамбургер от бързата закуска, за което си мислите, се брои, но също така и бебешкото мляко, плодовото кисело мляко и дори хлябът, купен в магазина.
Консумацията на УПФ също е доста по-силна при по-бедните хора. „Вече знаем, че консумацията на ултрапреработени храни и закуски с високо съдържание на захар се свързва с нарастващите нива на затлъстяване. Също така знаем, че съществуват социално-икономически различия в здравето и храненето“, отбелязва Пол Колман, почетен старши научен сътрудник в Центъра за хранителна политика към Лондонския университет, още през ноември 2023 г.
За тези хора надписите не биха били полезно: „те знаят, че тези храни са вредни за здравето“, казва Коулман – „но нямат голям избор, освен да ги купуват. Ниската цена и дългият им срок на годност ги правят най-логичния вариант, въпреки че искат да правят здравословни покупки“.
По същия начин, докато Монтейро прави сравнение с тютюневите изделия, други учени пък отхвърлят аналогията: Хилда Мълруни, преподавател по хранене и здраве в Лондонския университет „Метрополитън“, казва: „Няма такова нещо като безопасна цигара, дори и пасивна, така че забраната им е сравнително проста, тъй като здравният казус е много ясен. Ние обаче се нуждаем от редица хранителни вещества, включително мазнини, захар и сол, и те имат множество функции в храните – структурни, трайност – не само вкус и аромат и хедонистични свойства. Не е толкова лесно да се преформулират някои класове храни, за да се намалят, и те не са същите като тютюна, защото ние се нуждаем от храна – просто не в количествата, които повечето от нас консумират.“