Първата храна в космоса е изядена от Юрий Гагарин по време на първото в историята на човечеството пътуване в орбита. Каква е била тя? Е, със сигурност е имал избор.
През 1961 г. космонавтът Гагарин става първият човек в Космоса, като завършва една обиколка на Земята за 108 минути. Космическата му капсула „Восток 1“ е била снабдена с провизии за 13 дни, в случай че ретрокоптерът се повреди и той трябва да изчака да се върне на Земята по естествен начин.
Траекторията на Самолет за намалена гравитация, за да достигне нулева гравитация
Това е бил и добър шанс да се тества храненето в космоса. Въпреки тестовете, проведени с „Самолета за намалена гравитация“ на Земята, учените не знаят със сигурност дали основни функции като дъвчене и преглъщане могат да се извършват в подобни безтегловни условията. Едно от важните съображения е „да няма трохи“, така че решението е хранителни продукти, които могат да се направят на паста и да се поставят в метална тубичка, като паста за зъби.
Въпреки че е бил в орбита по-малко от 2 часа, Гагарин всъщност е имал две блюда. Основното ястие е пюре от говеждо месо и черен дроб. Той изяжда две тубички от него – може би е било по-апетитно, отколкото звучи – и след това изяжда тубичка с шоколад за десерт.
Тъй като по онова време учените не знаят какъв е ефектът на микрогравитацията върху човека, те не искат да рискуват Гагарин да изгуби съзнание, затова капсулата е управлявана от земята с код за преминаване към ръчно управление в случай на авария. Но до такова не се стига, защото с първото хранене в орбита Гагарин доказва, че се яде нормално в космоса.
След като все повече астронавти излизат в космоса и остават там за все по-дълго, става ясно, че усещането ни за вкус може да се промени, когато сме в микрогравитация. Телесните течности се преместват към главата ви и проучванията показват, че това може да доведе до отслабване на обонятелните компоненти във вкуса на храната, малко като при ядене с хрема.
От времето на Гагарин насам има промени и подобрения в менютата на космонавтите. На Международната космическа станция (МКС) не само може да се доставя пица, но и да се пекат сладкиши. Можете дори да си направите еспресо благодарение на специално пригодена чаша, за да го пиете в микрогравитация.
Учените дори смело проверяват дали е възможно да се пържи храна в микрогравитация. Тестовете са внимателно проведени с помощта на специален фритюрник върху параболична плоскост, симулираща безтегловност, и показват, че е напълно възможно.
Какво по-хубаво от това да се събудиш на МКС и да ти ухае на мекички!
Въпреки това правилото „без трохи“ все още е трудно за преодоляване и едно от нещата, които все още не са решени, е хлябът.