Рунглиш – странният език, който се говори в космоса

| от |

Рунглиш е хибриден „език“, създаден чрез сливане на елементи от английския и руския. Макар че някои негови форми се използват от имигрантските общности от десетилетия, а може би и от векове, той се свързва най-вече с ежедневното общуване между англоговорящите астронавти и руските космонавти на борда на Международната космическа станция (МКС).

МКС е съвместно предприятие на НАСА (САЩ), Роскосмос (Русия), ДЖАКСА (Япония), ЕКА (Европа) и КСА (Канада).

Английският език служи като основен на борда, но от всички астронавти се очаква да имат известни познания и по руски език. Това е така, защото руският космически кораб „Союз“ е единственият начин за транспортиране на астронавти до МКС (преди появата на SpaceX). Поради това всички бутони, знаци и процедури по време на изстрелването към станцията и завръщането от нея са на руски език.

И понеже често екипажите на МКС не владеят напълно езика на другия, което ги принуждава да развиват свой собствен, който съчетава думи, звуци, фрази и изрази от двата.

„Имала съм различни екипажи и в зависимост от езиковите им възможности се стига до общ език“, казва Пеги Уитсън, американски биохимик, която стана първата жена, командвала МКС два пъти, в блога на Cambridge University Press.

„Например, в един случай знаех, че един от руските ми колеги от екипажа винаги бърка вторник (Tuesday) и четвъртък (Thursday), така че винаги трябваше да правя разлика между двете. Така че в крайна сметка ние един вид развиваме общ език, на който можем да се разбираме помежду си“, добави тя.

„Много е важно, когато провеждаме обучение по аварийни процедури, всички да разбират какво правим. Така че трябва да познаваме екипажа си достатъчно добре, за да знаем: добре, трябва да поговорим за това на руски или трябва да кажа това на руски, както и на английски. В този процес започвате да разбирате какъв речник работи, който е общ за всички, и това е много полезно“, обяснява още Уитсън.

Както е обяснено в статия по темата от 2021 г., няма твърдо съгласие за това какво определя рунглиш. За някои той се възприема просто като лошо говорен английски, докато други твърдят, че това е пиджин език (с други думи, граматически опростена форма на даден език) или псевдодиалект. Обратно, някои смятат, че той заимства езикови норми от английския и руския език, за да създаде свои собствени нови езикови форми.

Разбира се, рунглиш не е единственият пример за хора, които смесват майчиния си език с втори език. Един от най-ярките примери се среща сред хората от Латинска Америка, които са имигрирали в англоезични страни и са развили нови диалекти на т. нар. „спанглиш“ (Spanish + English).

Тези новосъздадени начини на комуникация често могат да предизвикат критики от страна на носителите на езика, които виждат в новосъздадения диалект в „небрежност“ или „мързел“. Въпреки това, както всеки лингвист може да ви каже, езиците непрекъснато се развиват под въздействието на нови социални и културни сили – и тяхното постоянно променящо се качество е част от това, което ги прави толкова красиви за разбиране.

 
 
Коментарите са изключени за Рунглиш – странният език, който се говори в космоса

Повече информация Виж всички