Според историците съвременното общество може да научи много от безбройните начини, по които хората са си осигурявали храна по време на Голямата депресия. Докато някои са чували добитък и сами са си отглеждали плодове и зеленчуци, други е трябвало да цепят стотинката, за да получат възможно повече храна за парите си в трудните икономически времена.
Предлагаме ви 10 рецепти, които днес може да ни се струват странни, но в епохата на Голямата депресия са били съвсем обичайни.
Ястието на бедняка
По време на Голямата депресия картофите и кренвиршите са били много евтини, така че много ястия са включвали една от двете съставки. Във видеото Клара – която е живяла по време на Депресията и почива през 2013 г. – превежда зрителите през процеса на приготвяне на „ястието на бедняка“: Обелвате и нарежете на кубчета един картоф, след което го запържвате в тиган с олио и нарязан лук, докато омекне и покафенее. След това добавяте парчета кренвирши, готвите още няколко минути и сервирате.
Млечно говеждо
Това евтино ястие се приготвя със сушено и осолено говеждо месо и произхожда от Източна Пенсилвания, Холандия, Ню Джърси и Средния Атлантик. За да сi го приготвите сами, разтопете две супени лъжици масло в тенджера на среден огън и добавете две супени лъжици брашно, за да направите запръжка. След това бавно добавете 1,5 чаши мляко, докато се сгъсти и заври. Добавете говеждото месо и сервирайте върху препечен хляб.
Наричано с обич S.O.S. („save our stomachs“), млечното говеждо върху препечен хляб е било основно за американската армия по време на Първата и особено на Втората световна война.
Гювеч по Хувървилски
Хувървил(и) – бедняшки квартали, възникнали по време на Депресията – не са единствените неща, наречени на 31-ия американски президент Хърбърт Хувър, който има нещастието да бъде избран точно преди катастрофата. Гювечът по Хувървилски е всъщност супа – която се сервирала в благотворителните кухни – или въобще на всякакви подобни редки бульони. Една от рецептите изисква да се сложи пакет юфка като макарони или спагети да се вари. Докато тя е на котлона, кренвирши се нарязват на кръгли форми. След това юфката се изцежда, когато е почти готова, и се връща в тенджерата заедно с кръгчетата. Добавят се и две кутии задушени домати и една кутия царевица или грах (със сока). Сместа се оставя да поври, докато юфката не стане готова. Не е необходимо да се добавя точно царевица или грах; можете да сложите всякакви зеленчуци.
Супа от яйчени капки
Ето и рецептата на Клара за супа от яйчени капки: обелете и нарежете на кубчета един картоф и един лук. Бавно ги запържете в тенджера с олио, докато омекнат, след което добавете дафинов лист, сол и черен пипер. След като се запържат, добавете към сместа половин тенджера вода, за да се получи бульон. Оставете да къкри на котлона и добавете още сол и черен пипер на вкус, докато картофите се сварят. Докато се варят, счупете две яйца в тенджерата и разбъркайте. Добавете още две яйца в супата, така че жълтъкът да се втвърди, и накрая добавете сирене, за да я завършите. След като приключите, сервирайте супата от яйчени капки с препечен хляб.
Салата с говеждо
През 30-те години на миналия век желатинът се е смятал за модерна, авангардна храна. Ястия като обедна салата с говеждо – която се състои от консервирано говеждо месо, обикновен желатин, консервиран грах, оцет, лимонов сок и понякога зеле – са били много популярни и евтини за приготвяне. Според Анди Коу, съавтор на книгата „A Square Meal“, рецептата е била просто „ужасна във всяко едно отношение“, ако се сравнява с днешните модерни вкусове и предпочитания.
Салата от замразени плодове
Поднасяна по време на празниците като специално лакомство, замразената плодова салата се приготвя от консервиран плодов коктейл или от любимите ви консервирани плодове, плюс жълтъци, мед и разбита сметана.
Спагети със сварени моркови и бял сос
Едно от ястията, които Елинор Рузвелт препоръчва и насърчава в училищата и колежите по време на Голямата депресия, са спагети с варени моркови и бял сос. То се състои от спагети, сварени до каша (около 25 минути) и смесени с варени моркови. Белият сос се приготвя от мляко, брашно, сол, масло или маргарин и малко черен пипер. След като се смесят, се изсипват в тава и се пекат, за да се получи запеканка.
Пудинг със сини сливи
Въпреки че е имал вкус към изискани ястия, докато е на поста президентът Франклин Рузвелт получава скромен обяд за 8 цента, който включва яйца в доматен сос, картофено пюре, кафе и за десерт пудинг от сини сливи. Белият дом на Рузвелт се храни скромно в „акт на кулинарна солидарност с хората, които страдат“, казва Джейн Зигелман, съавтор на „A Square Meal“, пред „Ню Йорк Таймс“.
Супа от мътеница
Готварската книга „Most For Your Money“, публикувана през 1938 г., предлага две рецепти за супа от мътеница. В първата се добавят стафиди, малко индийско орехче, захар, сол и лимонова кора към четвърт литър мътеница; оставя се да заври, след което се добавя ориз. Покрива се и „се вари бавно, докато оризът омекне“. Авторите отбелязват, че „мътеницата би трябвало да се продава за по-малко от половината от цената на прясното мляко … което прави горната супа една от най-евтините и най-хранителните, които познаваме, освен че е новаторска в сравнение с обичайните супи.“
Салата от глухарчета
В ръководства като „America’s Cookbook“ от 1937 г. се препоръчва ползването на зеленината от глухарче в редица рецепти, включително салати. Във видеоклипа по-горе можете да видите как кака ви Клара приготвя салата от глухарчета, за която отбелязва, че е „безплатна и полезна за вас“ – всъщност глухарчетата са богата на хранителни вещества суперхрана. Тя ги набира направо от задния си двор с корените; след това отстранява цветовете (въпреки че те също са годни за консумация) и мъртвите листа и ги измива. Салатата накрая се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол.