Консумацията на уиски в света се увеличава и мнозина залагат на тази спиртна напитка, която освен добра температура, често има и приятен аромат и вкус. Информацията на Статиста посочва, че само за 2021 г. са продадени около 5.4 милиона касетки през 2021 г. с по 9 бутилки всяка. Един интересен елемент е, че цифрата се повишава от 2013 г. И един интересен елемент в цялата история е, че освен производство на уиски, жителите на Тенеси забелязват и растежа на една много странна гъба.
Така наречената гъба на уискито – позната е още като гъба на дестилерията – това е черна гъба с научното име Baudoinia compniacensis. Същата е известна като роднина на черния мухъл и е известна с това, че може да причини много сериозни здравословни проблеми, включително и върху сгради. По-важният въпрос е: защо същата расте близо до дестилерии. След като уискито се дестилира и остане в бъчви за обогатяване на вкуса, между 2 и 5 процента от съдържанието се изпаряват. В зависимост от количеството алкохол, между 200 и 1000 тона етанол могат да бъдат изпуснати в околната среда.
Емисиите се описват поетично като ангелския дял, но според науката, изпаренията изобщо не достигат до рая и ангелите изобщо не получават дял. Комбинацията от етанол и влага във въздуха водят до завъждането на определен вид гъби, които се хранят със захар и етанол – следователно става въпрос за уиски гъбата. Като всяка друга гъба, тази се закача за всичко, което намери и започва да консумира.
Всеки път, когато една дестиларна започне да работи, очаквано е да се появи и тази гъба. Оказва се, че от нея има само временно решение. Повечето хора в близост до дестиларии са принудени да мият външните части на фасадите си с помощта на вода и белина. След няколко месеца се оказва, че гъбите се връщат отново. Освен загрозяване на естетиката, тревогите са насочени и към здравето. И точно тук науката се интересува от последствията.
Медицината не е категорична дали тази гъба може да причини проблеми. Липсват доказателства за здравословни рискове или нанесени щети. Препоръката на лекарите е винаги да се носи защитна маска, ръкавици и очила, когато се прави опит за премахване на този вредител. Хора със здравословни проблеми като астма или други заболявания по дихателните пътища, не трябва да бъдат близо до въпросната гъба или да се опитват да я премахват самостоятелно.
Повечето жители в Тенеси настояват да се инсталират въздушни филтри, които да елиминират появата на въпросната гъбичка. Един от гражданите вече съди страната, защото отказва да премести дестилерията или поне да прави месечно почистване на квартала. Филтрите остават в миналото като поредното искане, което няма да бъде оценено – причината е, че компанията се страхува да не промени вкуса на уискито.
В някои дестилерии в Калифорния се монтират подобни филтри, които улавят етанола и след това го изгарят. Самата инсталация е доста скъпа и е логично, че не може да се види промяна при всички. Нека не забравяме, че откривателя на тази гъба е Антонин Баудин, който работи във френска дестилерия за коняк.