Непобедимият Ян Жижка, чиято кожа беше направена на барабан

| от |

Ян Жижка (на чешки: Jan Žižka z Trocnova а Kalicha) се счита за един от най-добрите военни умове в световната история. Освен това след смъртта му неговата кожа е превърната в барабан.

Преди да стигнем до смъртта му обаче, трябва да поговорим за живота на Жижка, защото, честно казано, той е забележителен. Като начало, за Жижка, родена през 1360 г., обикновено се смята, че никога не е загубил битка. Това, което прави този подвиг още по-впечатляващ е, че докато малкото други генерали в историята, които също не са губили битка, са имали мощни армии под тяхно командване, Ян ръководи само селяни и бунтовници.

Cerny, Venceslav - Upaleni mistra Jana Husa

Изгарянето на Ян Хус

Той действа по време на така наречените Хуситските войни, също известни като Бохемски войни или Кръстоносен поход срещу хусистите. Накратко, причината за избухването им е изгарянето на клада на Ян Хус – идеологът на чешката Реформация. (Това между другото, е и първата европейска война, в която широко се използва огнестрелно оръжие.) Хусистите, които бяха предимно чехи, следваха ученията на Ян Хус, чешки свещеник, който беше изгорен за ерес през 1415 г.

Преди да стане генерал за хусистите, Жижка всъщност е бил наемник, който се е биел за този, който му е плащал най-високата заплата. Именно по това време като наемник в Първата битка при Таненберг, известна още като битката при Грюнвалд през 1410 г. (другата битка при Таненберг е между германците и руснаците през 1914 г.), Ян губи едно си око. След като окото му е избучено от лицето, легендарният войн все пак играе важна роля за победата на поляците.

Около четири години след екзекуцията на Хус, през 1419 г., хусистите, следвайки неговото учение, правят първите няколко стъпки към пълно въстание срещу католическата църква, щурмувайки кметството в Прага. Водени от Жижка и свещеника Ян Желивски (още един Ян…), група протестиращи хусисти изхвърлят 7 (въпреки че някои източници казват 11) градски съветници през прозореца. Предполага се, че протестиращите никога не са имали намерение за насилие – първоначално те бяха там, само за да поискат освобождаването на група несправедливо затворени техни събратя. Тълпата обаче започва да се бунтува, когато неизвестен човек от кметството хвърля камък по нея. Протестът и последвалите бунтове са известни като Първа Пражка дефенестрация.

Първата Пражка дефенестрация е широко приета като събитието, с което започват войните на хусистите, продължили чак до 1434 г. За тяхно щастие, под ръководството на Жижка, те печелят победа след победа, въпреки че като цяло врагът им има числено превъзходство.

Достойнството и мъжеството на Жижка на бойното поле идва от комбинация от способността му умело да използва терена на битката в своя полза и неговата невероятна иновативност – той е сред първите, които ефективно включат малки оръжия с барут в битка и разработва машина, което по същество си е направо танк. И не преувеличаваме, Жижка лично съблюдава изграждането на „военни фургони“ – тежко бронирани фургони, от които хората му спокойно можеха да стрелят по противника с арбалети и ръчни оръжия.

Тези военни фургони бяха от голямо значение за много от победите на Ян и помогнаха на него и хората му да спечелят при почти невъзможни шансове за победа. Например, по време на битката при Судомер, Жижка и само около 400 леко екипирани мъже, успяват да се преборят с над 2000 добре обучени войници.

Věnceslav Černý - Žižka raněn do oka před Rábím

Ян Жижка губи и другото си око

Въпреки че военните му фургони бяха наистина супер, самият той не се криеше зад тях като по принцип предпочиташе да се бие с врага очи в очи. Уменията и свирепостта му на бойното поле бързо му печелят уважението и на братята му по оръжие, и враговете му. Всъщност той беше толкова решен да води войниците си независимо от шансовете за победа, че го прави дори след като губи и другото си око по време на битка през 1421 г. Жижка дори веднъж повежда засада срещу група мъже, които преди това се опитват да устроят засада на самия него, докато е напълно сляп и в двете очи.

Жижка продължава да води хората си до 1424 г., когато най-накрая умира, не от това, че влиза в бика без очи, а от чума… Преди смъртта си обаче, той ясно иска кожата му да бъде свалена от тялото му и от нея да се направи барабан. Защо? За да могат хората му да бият този барабан, докато маршируват в битка, така че дори и след смъртта си той да ги води!

 
 
Коментарите са изключени за Непобедимият Ян Жижка, чиято кожа беше направена на барабан