Издирването на Боян Петров продължава

| от chronicle.bg |

Издирването на Боян Петров продължава и днес. Двата екипа, които издирват алпиниста Боян Петров, ще слязат от лагер 3 към лагер 2 под връх Шиша Пангма в Хималаите. Не се планира изкачване до върха.

„По пътя от лагер 3 към лагер 2 те ще разгледат точки, които са ни интересни и искаме да видим какво има там”, каза пред Би Ти Ви Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в София.

„Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков. По думите му днес върхът няма да се изкачва. „Още вчера, когато разбрахме, че китайците са се качили до върха, ги помолихме всички да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват”, обясни той.

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу заяви пред Би Ти Ви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Китайският посланик също потвърди, че няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като подчерта, че това зависи от конкретната ситуация.

Вчера беше открита първата следа от алпиниста ни, който изчезна при изкачване на Шиша Пангма на 3 май. В района на лагер 3 е открит комплектът му с инсулин. През целия път спасителите не са открили друга следа от алпиниста. Те са останали да нощуват в лагер 3.

Хеликоптер в Непал е в готовност да тръгне при нужда. Днес има планирано изкачване на върха от алпинисти, което не е свързано с издирвателната акция.

В неделя Радослава Ненова написа:

„Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив …
Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.

Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!“

 
 
Коментарите са изключени за Издирването на Боян Петров продължава