Цветята, детайлите и бъдещата империя на Erdem

| от chronicle.bg |

Всяка година ставаме супер развълнувани около излизането на колаборацията на H&M с някой световен моден дизайнер. В тази графа се нареждат имена като KENZO, Balmain, Карл Лагерфелд.

Тази година е ред на Erdem.

За пръв път канадският дизайнер, чието студио се намира в Лондон, създава и мъжка серия облекла, като част от колекцията за шведската марка.

Вече знаем достатъчно за колекцията. Ризи, панталони, пуловери, палта, рокли, цветя, пъстрота… Очакваме само да дойде 2-ри ноември, когато тя ще бъде достъпна в избрани магазини в страните по цял свят. В България ще бъде достъпна в магазина на бул. Витоша в София.

Вече сме гледали краткия филм на Баз Лурман, който няма как да не пробуди интереса ни.

Една от първите асоциации, когато чуем името на дизайнера е „цветя“. Кой обаче е Ердем и каква е историята зад шарените тоалети с цветята?

Erdem Runway: Spring/Summer 2010 - London Fashion Week
Getty Images

Ердем Моралиоглу е роден в Монреал, майка му е британка, а баща му е турчин. Учи мода в Университета Райърсън в Торонто, а след това започва работа за модната къща на Вивиан Уестууд в Лондон. Когато завърша магистратура в Кралското училище за изкуства в Лондон, работите му ас избрани да участват в шоуто на випуска. Това шоу довежда до началото на работата му с Даян фон Фюрстенберг през 2004г. Година по-късно се връща в Лондон и основава едноименния си бранд. От тогава досега влиянието и славата му в модния свят вървят само нагоре. Брандът се продава от над 170 разпространителя, а главния му магазин е в Мейфеър, Лондон.

Въпросът при Ердем е: „Кого не е обличал?“. От актриси и модели до кралски особи, списъкът включва Клеър Фой, Кийра Найтли, Фелисити Джоунс, Марион Котияр, Кейт Бланшет, Гуинет Полтроу, Ема Уотсън, Никол Кидман и Кейт Мидълтън.

Разнообразна и силна женственост, флоралните мотиви – по това ще познаете „Ердем“.

Мъжът всъщност е част от едно младо поколение лондонски дизайнери, които влязоха в модата преди 10 години и изиграха ролята на спасители на британската мода в нейните недотам добри години. Ердем обаче остана един от малкото независими дизайнери. Без външни инвестиции, бизнесът му се е разраснал с 19 процента и в рамките на миналата година е реализирал близо 13 млн. долара печалба.

Влизайки в магазина му в Мейфеър, попадате в минималистично пространство с мраморни подове и без рафтове с чанти (за които той е възхваляван напоследък). Акцентът е върху роклите. Акцентът е върху принтовете, в това Ердем Моралиоглу е може би най-добрият съвременен дизайнер. Дизайнер, който еволюира през годините. Започва да използва по-скъпи материали и да създава отделни дрехи в допълнение към роклите – блузи, якета, пуловери.

Battersea Power Station Annual Party - Arrivals
Getty Images

По всичко личи, че „Ердем“ ще продължи да се разраства, особено след колаборация с шведския моден гигант H&M. „Интересно ми беше да изследвам как мъжките тенденции в модата, влияят на женските. Накрая попаднах в ситуация, в която махах елементи от мъжкия модел и ги поставях на женския и обратното.“ казва дизайнерът. За наше щастие, благодарение на работата с H&M повече хора ще могат да стигнат до дизайните на Ердем. Те са нещо от което масовото производство определено има нужда, ако желае да има някакъв елемент на стил в себе си.

 
 
Коментарите са изключени за Цветята, детайлите и бъдещата империя на Erdem