Тиквичката – подценяваният зеленчук

| от Chronicle.bg |

Вкусни, без почти никакви калории и много, много полезни – тиквичките се оказват един от най-подценяваните летни зеленчуци. Малцина са наясно с полезните им свойства, които са повече, отколкото сте предполагали. Тиквичките подобряват работата на черния дроб, съдържат много антиоксиданти, които спомагат за цялостната детоксикация на организма, богати са на витамини и на куп ценни минерали.

Точно в момента е сезонът на тиквичките, а едно от местата у нас, където се отглеждат едни от най-вкусните представители на този зеленчук е село Петърч, край Костинброд. Именно там се намира и зеленчуковата градина на Калоян Николов, който от 20 години е посветил живота си на производството на вкусни български зеленчуци. Той е от онези нашенци, които наистина са на изчезване – обича си занаята и гледа градините си с много любов.

„В момента имам над 20 декара, засадени с тиквички – берем ги всеки ден, за да могат да са максимално пресни, когато пристигнат на рафта в BILLA„, казва Калоян. Той е и един от зеленчукопроизводителите, които се включват в проекта „BILLA Градини„, който залага на българските плодове и зеленчуци.

Chronicle.bg_1440х960

От семката до корена

Когато попитате Калоян каква е тайната на добрите тиквички, той е много кратък. „Всеки корен трябва да се гледа с внимание. И не си мислете, че всичко се прави от машини – копаем тиквичките на ръка, с мотика. Това отнема много труд и много време. После, когато започнем да ги берем пак всичко се върши наръка. Има една голяма специфика – не всеки може да иде на полето и да бере тиквички. Трябва да знаеш коя точно да отрежеш от корена. Ако откъснеш грешната, можеш да съсипеш корена“, издава още от тънкостите на занаята Калоян Николов.

Никакви капризи

За разлика от много други зеленчуци, тиквичките не са капризни. В Петърч те стават малко по-късно, защото градините са близо до планината и пролетта не е толкова топла. За да стигнат до рафта в BILLA в перфектен вид, Калоян признава, че той и екипът му полагат много усилия, но пък резултатът си заслужава. А сега, в разгара на лятото тиквичките му са особено вкусни, затова следвашия път когато правите списък с продукти за здрависловна вечеря – не пропускайте тиквичките.

Калоян пък признава, че обожава тиквички и често мята по няколко резенчета на скарата вкъщи. Предпочита ги така, а не пържени, защото са по-полезни, а и се приготвят по-лесно.

 
 
Коментарите са изключени за Тиквичката – подценяваният зеленчук