Русия наложи вето върху резолюцията за Сирия

| от chronicle.bg |

Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад, като блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, която се приписва на сирийския режим, предаде Ройтерс.

В текста се искаше международно разследване на химическата атака и се отправяше призив към сирийското правителство да съдейства на това разследване.

Това е осмо вето на Русия в Съвета за сигурност по въпроси, свързани със Сирия.

Китай, който е налагал вето шест пъти на проекторезолюции за Сирия от началото на гражданската война в тази страна преди шест години, този път се въздържа, заедно с Етиопия и Казахстан. Десет страни гласуваха в подкрепа на текста. Против него освен Русия гласува и Боливия.

Сирия е готова да допусне експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) до базата й Шайрат, за да проверят дали там е съхраняван зарин, използван в химическата атака в град Хан Шейхун на 4 април.

В Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Сирия Башар Джафари съобщи, че до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу е адресирана писмена молба „да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило“.

 
 
Коментарите са изключени за Русия наложи вето върху резолюцията за Сирия