Португалец, българин и дърво, от което излиза музика

| от |

Със сигурност сте виждали Божидар Стоичков из София – това е онзи вечно усмихнат човек с дълга черна коса и с огромна кутия на гърба си, винаги готов да свири някъде, винаги готов да създава приятелства.

Както костенурките носят дома на гърба си, така той носи работата – необичайния за нашите ширини инструмент кахон.

Интересът му към странната музикална кутия започва преди години, когато отива на концерт на класа по ударни инструменти в музикалното училище „Любомир Пипков“ и вижда момче, което свири на тонколона. Впечатлява се силно от това, че звучи като барабани. Прибира се вкъщи и изтърбушва стара руска тонколона, но се оказва, че не на това е свирило момчето от музикалното училище. След известно време среща Петър Йорданов – Бъни от Оратница, който носи такъв инстурмент – кахон. Казва, че барабанистите винаги носят много повече неща от останалите инструменталисти, а кахонът е голямо облекчение, защото може да свири с него навсякъде.

„Освен това, става и за гардероб, за маса, за стол в метрото. Наистина много практичен инструмент”, разказва Божо.

мадейра, божидар стоичков, андре

Ако го попитате откога се занимава с музика, ще му е трудно да отговори. Свирил е в различни групи, на различни места. Може да посочи момента, в който е започнал да разучава барабаните – когато е в 12 клас, ходи на уроци при Ани Гитева във Военния клуб. Решава, че иска да се занимава с музика и кандидатства в Музикалната академия. Приемат го.

Сериозните му занимания със свиренето започват, когато работи като сервитьор в La Casa Latina. “Елена, собственичката на ресторанта, видя, че си тактувам и ме попита дали свиря на нещо. Когато й казах, че свиря на кахон, тя веднага ме покани да свиря в петък с тяхната музикантка – Иреня Васкес от Куба. Изсвирихме едно, второ, трето парче – цяла вечер, и така ми предложиха да ходя в петък и събота вместо като сервитьор, като музикант”, разказва Божо.

В Музикалната академия се запознава с Андре – къдрокос португалец, пристигнал, за да учи по Еразъм в България. Заговарят се на по цигара на стълбите пред Академията. Андре разказва, че е избрал София, защото не знаел нищо за мястото, освен че преподавателите и музикантите тук са много добри.

“Каза, че харесва бразилска музика, джаз и соул. Любимият му изпълнител е Раул Мидон. Стана ми интересно, попитах го дали може да изсвири нещо негово. Веднага извади китарата, остави цигарата и започна да свири State of Mind. По начина, по който и Раул го свири. Веднага ме спечели. Нямах инструмент със себе си, за да си посвирим. В същия ден ми се бяха обадили за участие в петък и му предложих да идем, да свирим заедно. Той ми каза: „Ама аз не те познавам, как ще свирим в петък, днес е понеделник“. В четвъртък се събрахме на репетиция в кафето на новата сграда на Академята. Изсвирихме две негови авторски парчета и той каза: „Аз нямам нужда от повече, ще се видим в петък“.

мадейра, божидар стоичков, андре

Така се появява дуото Madeira Acoustic. Името идва от португалската дума за дърво – материалът, от който са изработени и китарата на Андре, и кахонът на Божо. Следват концерти из различни заведения в София.

Ако слушате Madeira Acoustic на живо, лесно се пренасяте на някое от по-топлите места по света, където всички се усмихват и танцуват по цяла нощ. Мекият глас на Андре разказва истории на език, който няма нужда от превод.

Когато португалецът се завръща в родната си страна, музиката събира двамата музиканти отново в Лондон.

Първоначално Божо планира да отиде там на екскурзия, но след поредица въпроси от приятели дали няма да посвири, решава да пише на Андре: Отивам в Лондон, искаш ли да се видим там?”. Резултатът са два концерта в малки пъбове, нови приятелства и предложения за редовни участия.

След малко повече от година пауза двамата отново ще свирят заедно. Те започват кратко турне, което ще обхване София, Пловдив и Русе. Първият концерт е на 8 февруари в акустично кафе „Монро“. На закриващото събитие на 18 февруари – отново в София – към тях ще се присъединят пианист, басист и саксофонист. И така – до следващия път, когато музиката ги събере в някоя точка от света.

Ако искате да ги чуете, ето тук можете да видите къде ще свирят Madeira Acoustic.

мадейра, божидар стоичков, андре

 
 
Коментарите са изключени за Португалец, българин и дърво, от което излиза музика