Оставки в Румъния след масовите протести

| от chronicle.bg |

Двама души от правителството на Румъния подадоха оставка след масовите граждански протести срещу спорните законови поправки, които намаляват наказанията на осъдените за корупция.

Министърът на бизнес-развитието, търговията и предприемачеството Флорин Жяну напусна поста си в знак на несъгласие с промените.

„Правя го не заради професионална честност, съвестта ми е чиста в това отношение, правя го заради детето си. Пред мен стои избора дали да му кажа, че баща му е страхливец и е подкрепил действия, в които не вярва, или че баща му е предпочел да напусне“, написа той в профила си във Facebook.

Промените в Наказателния кодекс декриминализират злоупотребите със служебно положение, ако щетата възлиза на по-малко от 44 400 евро (200 000 румънски леи).

Промяната ще засегне над 2100 разследвания за злоупотреба с власт, които в момента се водят от прокурорите в Националната дирекция „Антикорупция“. Между 2014 и 2016 г. бяха предадени на съд над 1170 души и 34 юридически лица за подобни престъпления.

Общата сума на присвоените средства, разкрити по тези разследвания, възлизат на над 1 млрд. евро.

Държавният секретар в министерството на европейските фондове Киприян Некула също подаде оставка както от държавната служба, така и от позициите си в Социалидемократическата партия на Румъния (ПСД), като заяви, че „не може да намери себе си в партийната идеология“.

По-рано днес ЕК предупреди Румъния, че отпусканите по европейски фондове пари може да бъдат спрени заради спорните законодателни промени.

Още един от висшите партийни функционери в ПСД – Аурелия Кристя – напусна партията след многохилядните протести в Букурещ, които тя описа като „мрачна нощ за Румъния и за всички нас“. Кристя е бивш министър в кабинета на социалиста Виктор Понта.

Оставки подадоха и други партийни членове в местните власти, които се присъединиха към уличните демонстрации.

 
 
Коментарите са изключени за Оставки в Румъния след масовите протести