Почина първообразът на Огъстъс от „Вината в нашите звезди“

| от chronicle.bg |

Далтън Прейгър, първообразът на болния от рак Огъстъс от романа на Джон Грийн „Вината в нашите звезди“, почина в събота следобед в болница в Сейнт Луис на 25-годишна възраст, съобщиха неговите родители по CNN.

Кейти, съпругата на Далтън, е била в хоспис в Кентъки, когато съпругът й е починал.

„Далтън се бори дълго и тежко с муковисцидоза“, написа Кейти във Facebook. „Той беше храбър борец и думата „предавам се“ не присъстваше в речника му“. Далтън е бил в интензивното отделение на изкуствено дишане две седмици преди да си отиде.

Миналата седмица, семейството на момчето се надяваше да получат медицински транспорт от Мисури до Кентъки, където Далтън да се възстановява, близо до Кейти. Уви, Далтън така и не укрепва достатъчно, за да може да преживее пътуването.

Далтън и Кейти се виждат за последен ден на 16 юли, когато беше петата годишнина от сватбата им.

14212054_956183491193859_4064839268467958239_n

Рискована любов

Романсът на Кейти и Далтън започва, когато и двамата са на 18. Започват да се влюбват един в друг, общувайки във Facebook, но са наясно, че виждането им на живо може да представлява сериозна заплаха за здравето на Кейти. По това време Далтън страда от силно заразна тежка инфекция, типична за пациенти с муковисцидоза. Докторите на Кейти я предупреждават, че тази инфекция може да е смъртоносна за нея, но въпреки това, тя моли Далтън да дойде да я посети в Кънектикът.

„Казах на Далтън, че предпочитам да съм истински щастлива за 5 години, отколкото посредствено щастлива за 20“, казва Кейти по-рано. „Това беше нещо, за което мислех сериозно, но когато имаш чувства, знаеш кое е правилното решение“.

Две години по-късно, през 2011г., Кейти и Далтън сключват брак. И двамата са на 20.

11133693_670960549716156_2043699513949918256_n

Двамата млади съпрузи заедно чакат трансплантация на черен дроб в медицинския център в Питсбърг. Първо трансплантират черен дроб на Далтън, на 17 ноември 2014, и операцията е успешна. Кейти го последва през юли 2015г.

Но здравословните им проблеми не приключват дотук. След първоначалното приемане на транспланта, Далтън отключва лимфом. Влиза в ремисия, но скоро след това е хоспистализиран с пневмония и инфекция. Трансплантът на Кейти така и не бива приет от организма й. Тя влиза и излиза от болницата непрекъснато, и в един момент лекарите казват, че няма какво повече да направят за нея.

Сега от Далтън има само спомени. Приятел на всички, който обичал да пътува, да готви и да събира антикварни вещи. Той се е обличал ярко и е обожавал да прекарва време навън сред природата.

„Той беше един от най-прекрасните хора, които съм познавала“, казва Кейти, която сега е на 26. Погребението на Далтън ще бъде в Мисури, където живее неговото семейство.

Денят преди той да си отиде, Кейти каза по CNN, че не съжалява за решението си да се видят на живо. Времето, което са прекарали заедно, в болницата или извън нея, е било най-хубавият подарък за нея.

 
 
Коментарите са изключени за Почина първообразът на Огъстъс от „Вината в нашите звезди“