Бангладеш е една от най-гъсто населените страни в света. Намира се на брега на Бенгалския залив от Индийския океан. На теория това може да ни звучи много далеч – намира се на хиляди километри разстояние. На практика съвсем не е толкова – все пак дори и да не ви се вярва в България има голяма бенгалска общност.
Един от нейните най-ярки представители, е Завед Фразли. Той е избрал България за свой дом преди 29 години. Казва, че не би я заменил за никоя друга страна по света. Идва тук, за да учи. После за кратко се мести в Англия, но пет години по-късно се връща – заради любовта. Днес се занимава с търговия. За разлика от всеобщото настроение в България, той не се оплаква, дори напротив – смята се за щастлив и успял човек. Съпругата му е българка – от Казанлък. Двамата имат две прекрасни деца.
Тук Завед има възможност да се отдаде на хобитата си – организиране на събития с музика и кулинария. От години той стои в основата на всички мероприятия на бенгалската общност в София и е душата на компанията – изключително весел, щедър, интелигентен, забавен, умее да говори увлекателно.
Артист с престилка с много интереси
По призвание Завед е артист и напълно сам с годините се е научил да свири на най-различни инструменти и да пее. У дома си има малко студио, в което записва с почти професионално качество песни на различни езици – бенгалски, хинди, английски, български…
Когато със съпругата му се оженили, разбрали се, че той ще готви, а останалата домакинска работа остава за нея. И така е от години: тя чисти, той готви – и го прави с огромно желание и страст. Способен е да приготвя чудесно както бенгалски ястия, така и европейска кухня.
Успява да намери време през уикендите за пикник с приятели – събират се 20-25 души, намират някоя красива полянка край София, носят си скара, китари и заедно готвят, пеят и се радват на живота.
Опитай вкуса на Бангладеш
Въпреки че Бангладеш е далеч, може да се „разгледа“ и „докосне“ за един следобед. Именно Завед Фразли е в основата на събитие, на което могат да бъдат опитани различни бенгалски вкусове, да бъдат чути лични истории, да се видят бенгалски носии. Фразли ще сготви няколко ястия, ще доведе приятели с традиционни облекла, които заедно с него ще разкажат за Бангладеш – страната, която често остава в сянката на Индия.
В неделя (19 юни, 2016), от 16:00 ч. в Индийския ресторант Swaagat (София, ул. „Христо Белчев” 6) ще може да опитате автентична бенгалска кухня с ястия и десерти като къри с риба и синапени семена Maachher Jhol, сочно пиле с картофи Murgir Jhol, ориз басмати Bhat, яйчено къри Dimer Dalna, ароматен микс зеленчуци Sobji, кокосово ладу Narkel Naru. Местата са ограничени, а повече информация как да се запишете за участие, можете да откриете в сайта на Мулти Култи – тук.