Ерик Вонжон попада в България по любов – преди години настоящата му съпруга Краси пуска обява в специализирано списание, че си търси партньор за отваряне на ресторант. На обявата отговаря Ерик, без да подозира, че срещата с бъбривата, усмихната Краси ще промени напълно живота му. Преди около година двамата отварят в София Le Bistro, малко уютно семейно заведение, което предлага автентична и достъпна френска кухня за ценители.
Заек Gibelotte от Франция
За 4-6 порции
100 г пушени гърди, нарязани на лентички (продават се в ЛИДЛ)
3 глави лук
50 г масло
1 заек
2 с.л. брашно
2 ч.ч. бяло вино
1 гарниран букет* (магданоз, чубрица, дафинов лист)
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
125 г гъби печурки
Гарнитура по избор
Пушените гърди се нарязват на парченца, а лукът – на полумесеци.
Маслото се разтапя на среден огън и в него се запържват пушените гърди и лукът. Добавя се нарязаният заек и сместа се поръсва внимателно с брашното.
Разбърква се хубаво и се налива бялото вино. В съда се поставя гарнираният букет, черен пипер на вкус, посолява се и се оставя да ври на бавен огън до готовност на месото – около 1 час. Когато е готово, гарнираният букет се изважда.
Накрая нарязаните гъби се запържват в малко масло и се добавят в ястието. Гарнира се по избор – на снимката е със задушени моркови и романеско броколи.
* Букет гарни (от френски, гарниран букет) представлява микс от подправки и билки, свежи или сушени, които се използват в различни рецепти. Вържете като букетче стръковете подправки или поставете същите сухи подправки в марлена торбичка. Поставете връзката или торбичката в съда за готвене, а преди сервиране я извадете.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук – http://multikulti.bg/tasty/