Най-традиционната напитка за топлите дни не е бирата (сори), а наскоро върнала си старата слава лимонада.
Освен, че е най-старата безалкохолна напитка за освежаване, лимонадата, която познаваме днес, е най-популярната безалкохолна напитка във Франция и Испания. Именно в Париж през 1676 г. е създадена Compagnie de Limonadiers, която започва продаването й из страната.
По време на социалистическия режим у нас за лимонада се смята газирана напитка, която е направена с изкуствени подсладители и лимонена киселина. Но истинската лимонада – от вода с прясно изцеден лимонов сок, по-късно с добавена захар, бележи своето завръщане, при това в подобрената си версия. Затова ви предлагаме рецепта за една малко по-различна лимонада – любимата ни зелена лимонада. Наздраве.
Зелена лимонада
Продукти:
2 стръка копър, 1 стрък целина, 4-5 листа прясна мента, 1-2 стръка магданоз, ½ зелена ябълка, 2 малки лайма, обелени, лед, кафява захар, 1 киви, 1 с.л. мед (разстопен в гореща вода)
Приготвяне:
С помоща на сокоизстисквачка изтискайте лаймовете и зелената ябълка. Към тях добавете 1-2 листенца мента, газирана вода и кафява захар. След това оставете в хладилника поне за 2 часа. Извадете и изтискайте кивито, като добавите и него към изстудената лимонада. Сложене меда разтопен във водата, още мента и пак оставете в хладилника. След още 2 часа лимонадата е готова. Гарнирайте с копър и магданоз за дъх.