Austrian Airlines отмени 70 полета, поради недостиг на пилоти

| от CHR Aero |

Дъщерната компания на Lufthansa – Austrian Airlines бе принудена да отмени 70 полета (до близки и далечни дестинации) от миналата седмица до понеделник, заради недостиг на пилоти, главно по здравословни причини по време на натоварения летен сезон. Според превозвача някои полети не са се осъществили, защото няколко пилоти са се определили като „негодни за полет.“

Освен това Austrian заменя своя Fokker 70/100 флот с Embraer E195, което също е причина за недостиг на преквалифицирани опитни екипажи.

За Austrian работят 950 пилоти.

„Имаме втори Embraer Е170, нает на мокър лизинг от Estonian Air, започвайки от 01 август,“ заяви говорител на Austrian. Превозвачът от Star Alliance вече има един нает Е170 от Estonian Air с цел стабилизиране на летните полети.

За да се облекчи недостига на пилоти, австрийската авиокомпания призова около 25 пилоти от управлението. Също така може да адаптира своя амбициозен летен график.

Австрийския съюз на пилотите разкритикува превозвача, че няма достатъчно пилоти и стюардеси след строгия процес на преструктуриране на компанията.

Austrian Airlines планира да добави 17 бивши самолета Embraer E195 на Lufthansa CityLine към флота си и постепенно да премахне застаряващите Fokker 70 / 100. Първият самолет със 120 места ще бъде доставен през август, модифициран за стандартите на Austrian Airlines и ще се използва за обучение.

Отделно от това Кай Кратки ще стане главен изпълнителен директор на Austrian Airlines от 1 август. Той заменя Ян Албрехт, който става изпълнителен директор на SunExpress, съвместно предприятие на Lufthansa и Turkish Airlines.