Няма да има сделка на всяка цена

| от |

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против споразумение по гръцката криза на всяка цена.

„Еврогрупата изглежда не съветва ръководителите да започнат преговори за нов план от помощи за Гърция“, каза Меркел при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Еврозоната.

„Не ми се вярва, че ще постигнем споразумение“, каза още германският канцлер.

Според нея ситуацията е „особено сложна“ и тепърва предстоят трудни обсъждания.

Държавите от еврозоната поскаха двойно повече реформи от тези, които Гърция отхвърли на референдум преди седмица. 19-те лидери се събраха в 18 ч. българско време в Брюксел в очакване на резултатите от срещата на техните финансови министри. Тази вечер Eврогрупата трябва да обяви, дали ще започне процедура по отпускане на нов заем за оставането на Гърция в общия валутен блок.

До 15-ти юли гръцките депутати трябва да са приели серия от закони за тежки реформи на пенсионната система, ДДС, трудовия пазар и приватизацията, гласи проектотекст, който финансовите министри се очаква да представят пред евролидерите, преди изобщо да се говори за отпускането на заем.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи послание на смирение преди началото на срещата:

Готов съм за нов компромис. Дължим това на народите в Европа, които искат тя да остане единна, а не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички страни го искат.

Франция ще направи всичко възможно да запази Гърция в еврозоната, каза презинетът Франсоа Оланд:

Няма вариант за временен “грексит”. Или Гърция е в еврозоната, или не е. Но при втория случай Европа ще тръгне назад, а аз не го искам.

Ще се боря до последната милисекунда за постигането на сделка, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат обясни, че за Гърция ще са необходими повече пари:

Това, което бе достатъчно преди 10 дни, може да не стигне днес, защото ситуацията в Гърция много бързо се влошава.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че за да се стигне до споразумение между Гърция и кредиторите за предоставяне на финансова помощ, Атина трябва да си върне доверието на Европа.

„Не може ръководителите на правителства да приключат днешната среща без резултат. И аз работя с разбирането, че ще има споразумение. Днес не става дума само за сделка, а за единството на Европа. Това е отговорност както на гръцкото правителство, така и на всички останали“, заяви Шулц.

„Ще работим до последната милисекунда, за да намерим решение на гръцкия проблем”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Еврозоната.

Той изрази надежда, че споразумението между южната ни съседка и кредиторите ще стане факт скоро.

Еврогрупата изготви план за оказване на финансова помощ на Гърция, но той трябва да бъде утвърден от срещата на лидерите от Еврозоната в неделя. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

„Подготвихме много амбициозен проект. Той включва законите, които Гърция трябва да приеме до 14 юли. Това са условия и предварителни стъпки, които Атина трябва да спази. Съгласувани са реформи по четири направления, включително по данъчните въпроси и приватизацията. Всички те трябва да бъдат утвърдени от правителството и парламента на Гърция”, посочи Стуб.

Той поясни, че ако бъде взето решение по програмата за помощ в рамките на Европейския стабилизационен механизъм, целият пакет трябва да се реализира.

По думите му сега топката е в полето на държавните и правителствени ръководители на Еврозоната.

 
 
Коментарите са изключени за Няма да има сделка на всяка цена