Различията остават

| от |

Преговорите в Брюксел между Гърция и международните ѝ кредитори завършиха без споразумение поради сериозните различия, които се запазват, съобщи говорител на Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остава убеден, че може да бъде намерено решение до края на месеца, когато Гърция трябва да върне кредит на Международния валутен фонд. Основният проблем обаче е, че страната може и да не успее да изпълни това задължение.

Източник от гръцкото правителство определи исканията на кредиторите от ЕС и МВФ като ирационални. Той хвърли вината за провала на преговорите най-вече върху Международния валутен фонд.

Според Гърция позицията на МВФ „безкомпромисна и твърда“, тъй като базираната във Вашингтон глобална финансова институция е настоявала за ново орязване на пенсиите и за повишаване на ДДС.

Според Европейската комисия Гърция трябва да пести до 2 милиарда евро годишно, за да получи финансовата помощ.

Споразумение за Гърция изисква трудни решения от страна на гръцките власти, но и от страна на европейците, които ще трябва да направят жест за дълга на Атина, заяви главният икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Споразумението ще бъде възможно само ако управляващата партия СИРИЗА приеме вдигане на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на ръба на фалита.

Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне, смятат от МВФ.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите.

 
 
Коментарите са изключени за Различията остават