Победата на Анджей Дуда е предупреждение към центристкото мнозинство

| от |

Избирането на консерватора Анджей Дуда на президентските избори в Полша е сериозно предупреждение за либералите центристи на власт малко преди парламентарните избори, които предстоят през есента, предупреждава полската преса.

Според вестник Polska The Times„избирателите казаха „стига“ на Гражданска платформа“, която управлява Полша от около 8 години и която е близка до президента с изтичащ мандат Бронислав Коморовски.

Победата на 43-годишния слабо известен юрист Анджей Дуда, която трябва да бъде потвърдена официално в понеделник вечерта, може да отвори път към властта за неговия ментор и бивш премиер Ярослав Качински, който е и лидер на популистката консервативна партия Право и справедливост. „Поляците искат промяна. Те показаха жълт картон на Гражданска платформа и може й да вдигнат червен картон по време на парламентарните избори“, коментира вестник Polska The Times, който сравнява партията с „група дебели котки, удобно разположени на дивана“.

„Политиците от Гражданска платформа свикнаха да управляват. За тях властта не е дълг, а привилегия. Те обаче получиха урок“, коментира консервативният вестник Rzeczpospolita, който си задава въпроса доколко избраният държавен глава е независим от партията Право и справедливост.

Gazeta Wyborcza коментира, че през есента управляващата партия „ще се изправи отново пред партията Право и справедливост, която ще бъде подсилена от първата си победа, след като младият електорат от големите градове изглежда е загърбил Гражданска платформа“. Вестникът припомня, че през 2005 година избирането на брата близнак на Ярослав Качински – Лех Качински, за президент бе предвестник за победата на тяхната ксенофобска и еврофобска партия. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Победата на Анджей Дуда е предупреждение към центристкото мнозинство