Няма напредък от лидерската среща в Македония

| от |

Няма никакъв напредък в преговорите на лидерската среща в Скопие. В момента четиримата ръководители на политическите партии са на почивка, предаде репортер на БГНЕС.

От опозицията съобщиха, че няма да „участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство“. Преговорите се водят в клуба на народния представител.

Първи пристигнаха международните посредници – американският посланик Джес Бейли и посланикът на ЕС в страната Аиво Орав. Първата среща се състоя миналият четвъртък.

В нея участват премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/. Всички участници пристигнаха на време освен Груевски, който закъсня с половин час.

От СДСМ настояват да има споразумение за преходно правителство и гаранции, че то ще бъде спазвано. От там смятат, че преходното правителство трябва да „премахне тоталният контрол над държавните институции от страна на режима на Груевски“. Представител на СДСМ съобщи, че ДСИ, ДПА и ВМРО-ДПМНЕ действат заедно и поради тази причина малко вероятно е да има напредък и след паузата. Трите формации искат създаването на парламентарна комисия за разследване на подслушаните телефонни разговори и за обвиненията в корупция. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Няма напредък от лидерската среща в Македония