В зоната на търсене на изчезналия малайзийски самолет в Индийския океан са открити отломки от корабокрушение

| от |

В зоната на търсене на изчезналия малайзийски самолет, изпълняващ полет MH370, в Индийския океан са открити отломки от неизследвано досега корабокрушение, предаде AFP.

Това дава повод на ръководителите на мисията да заявят със сигурност, че ако самолетът действително е в зоната на търсене, то той ще бъде намерен.

Воденият от Австралия екип претърсва дъното в южната част на Индийския океан с надеждата да намери пътническия самолет, който изчезна на 8 март 2014 г. по време на полет от Куала Лумпур до Пекин.
Досега не са открити следи отломки от машината, на борда на която е имало 239 души.

В свой доклад Австралийското бюро по сигурност на транспорта съобщава, че са намерени „множество отражения“ по иначе еднообразното морско дъно, което е създало необходимост от по-близка инспекция.
Данните от сонарен секенер са показали, че на около 3900 метра под водата лежат множество малки обекти с размерите на топка за тенис, които имат силна отразителна способност.

Макар отломките да изглеждат с човешки произход, те нямат характеристиките на типичните отломки от самолет, така че властите са изпратили подводна камера, която е намерила на дъното части от кораб. На снимките ясно се виждат котва и други обекти.

„Това е изключителна находка, но не е онова, което търсим“, каза координаторът на мисията Питър Фоли. Той добави, че властите не прекъсват търсенето на самолета, чието изчезване е една от големите мистерии в световната авиация. „Очевидно сме разочаровани, че не е самолетът, но винаги сме гледали реалистично на възможността да го намерим. Това събитие действително ни показа, че системите, екипите и оборудването, участващи в търсенето, работят ефективно. То показа, че ако има отломки в зоната на търсене, ще ги намерим“, се казва още в изявлението на Фоли. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за В зоната на търсене на изчезналия малайзийски самолет в Индийския океан са открити отломки от корабокрушение