Груевски изпадна в агония

| от |

Македонският премиер Никола Груевски тази нощ направи панически опит да спаси режима, който олицетворява.

Отстраняването на най-приближените му съюзници – вътрешният министър Гордана Янкуловска и директорът на спецслужбите – неговият братовчед Сашо Миялков е отчаян опит за отлагане на неизбежния политически край не само на Никола Груевски, но и на системата съществуваща над седем десетилетия наред.

Само за 10 дни Груевски направи 3 тежки политически грешки:

– предизвика сблъсъци в центъра на Скопие

– изпрати на сигурна смърт 8 полицаи

– предложи противоконституционна кандидатура за вътрешен министър

Хаотичните действия на Груевски потвърждават усещането, че наближава неговият край.

Политическата криза в съседна Република Македония за пореден път разкри и сложната балканска конфигурация.

Сърбия, чрез прибързаните действия на правителството на Александър Вучич за инцидента в Куманово разкри връзката със сегашния режим в Скопие и директното влияние върху част от медиите там.

Изпадането в „политическа нелегалност“ на албанския партньор на Груевски Али Ахмети отново постави въпроса дали и той не е чужд проект – създаден няколко десетилетия назад.

Гражданският бунт в Република Македония е опит за премахване на външните зависимости на държавата и изграждането на напълно демократични институции, включително в сферата на сигурността, армията и съдебната власт. Това е опит и за създаване на условия за свободни и демократични избори и истински стремеж за присъединяване на европейските ценности. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Груевски изпадна в агония