Следователи разполагат с достатъчно документи да обвинят Башар Асад

| от |

Три-годишна операция, имаща за цел да бъдат изнесени секретни документи от Сирия, е събрала достатъчно улики, за да бъдат обвинени Башар Асад и 24 други високопоставени членове на неговия режим във военни престъпления, пише The Guardian.

Прокурорският случай срещу сирийските лидери се фокусира върху тяхната роля при разправата с протеста, който започна конфликта през 2011 година. Десетки хиляди заподозрени десиденти са били задържани, като голямата част от тях са били убити и изтезавани в сирийските затвори.

Уликите са били събрани от Международната комисия за разследване и справедливост (Commission for International Justice and Accountability – CIJA), съставена от следователи и експерти по право, които и преди са работили по военни престъпления в бившата Югославия и Руанда и за Международния криминален съд (ICC).

Те са работили заедно с 50 сирийски следователи, които са осъществили опасната задача да изнесат нелегално секретни документи на режима извън страната. Един от следователите е бил убит, друг – сериозно ранен, няколко други са били задържани и изтезавани от сирийските сили за сигурност. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Следователи разполагат с достатъчно документи да обвинят Башар Асад