Проф. Стево Пендаровски: С инсценировки властта иска да спре протеста

| от |

За мнозина познавачи на македонската политическа действителност инцидентът в Куманово е изфабрикуван от властта и по-конкретно от македонската партия в управляващата коалиция на премиера Никола Груевски.

В момента разполагаме с много оскъдна информация за инцидента в град Куманово. През първата част на деня МВР официално обяви само, че в града се провежда акция. Въпреки съществуващата информационна блокада вече знаем, че там има ранени полицаи и дори жертви.

По-важният въпрос е защо се случва точно сега. Много експерти и анализатори са изненадани, че това става точно в този момент.

Ако вземем например инцидента в село Гошинце отпреди няколко седмици, където се говореше за нахлуване на въоръжена група и поставянето на някакви искания на албанците. То трябва да знаем, че тези искания са удовлетворени отдавна.

Албанците нямат интерес от подобен тип инциденти. Те получиха всички права в резултат на договореностите отпреди 14 години. Тези договори са гарантирали участието на албанците и техните политически партии на всички равнища в държавата. Дори в момента, една от основните партии в страната, която е коалиционен партньор на премиера Никола Груевски, е албанска. Нещо повече тя произлиза от по-раншната структура на Армия за освобождение на албанците.

Сред експертите и анализаторите се налага мнението, че тези въоръжени инциденти са инсценирани от правителството на Никола Груевски.

Целта е да се попречи на провеждането на големия опозиционен митинг, който е планиран за 17 май. Преди тази дата предстоят още пресконференции на опозицията, на които ще бъдат обявени някои скандални афери с участието на властимащите.

За съжаление Македония е още далеч от приключването на кризата. Груевски при нито един вариант няма да подаде оставка, защото той няма чувство за отговорност. Това е ясно на почти всички македонски граждани. /БГНЕС

––––––

Професор Стево Пендаровски, македонски политик и бивш съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Той беше кандидат за президент на изборите през 2014 г.

 
 
Коментарите са изключени за Проф. Стево Пендаровски: С инсценировки властта иска да спре протеста