Велики джаз парчета за Международния ден на джаза

| от |

За четвърта поредна година на 30 април ЮНЕСКО отбелязва Международния ден на джаза – събитие, което цели да обедини различни общности, училища и организации от цял свят, за да научат повече за джаза като изкуство, за неговите корени и съвременното му влияние върху обществото.

„Във време на интензивни промени и несигурност повече от всякога се нуждаем от духа на джаза, който да обедини младите мъже и жени по света, да възпитава в ценностите на свобода и диалог, да създава нови мостове на взаимно уважение и разбирателство, за да постигнем по-голяма толерантност, солидарност и сътрудничество“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, в приветствието си по повод Деня на джаза.

Джазът възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. От самото начало досега, джазът съчетава американска популярна музика от XIX-ти и XX-ти век. Това е очевидно от характерните му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация.

Още от самото си зараждане джазът има най-различни поджанрове: Ню Орлиънс Диксиленд, Биг бенд, суинг, бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и и ню джаз. След разпространението си по света в него се вливат местни национални културни и музикални традиции, които дават още по-голямо разнообразие на жанровете в джаза.

Родоначалникът на българския джаз е роденият в Харманли Асен Овчаров. През 1942 г. той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите. Солист цигулар в него е Сашо Сладура, а вокалистка Леа Иванова. Веднага след войната джазът в България е забранен от дошлите на власт с държавен преврат комунисти. Хората, които се занимават с тази музика, са реперсирани. Асен Овчаров е арестуван и въдворен в лагера в Белене. Леа Иванова е въдворена в лагера в Ножарово, а Сашо Сладура в Ловеч, където е убит през 1961 г.

След толкова история ви представяме малка част от великите джаз парчета:

1. What a Wonderful World – Louis Armstrong

2. Take Five – Dave Brubeck

3. The Thrill Is Gone – B. B. King

4. I’ve got a woman – Ray Charles

5. Cry Me A River -Ella Fitzgerald


6. All of Me – Frank Sinatra

7. Feeling Good – Nina Simone

8. Michael Buble feat. Laura Pausini You Will Never Find

9. Тодор Колев и Хилда Казасян – Големи и малки

10. Камелия Тодорова – Не ме гледай така, момче

 
 
Коментарите са изключени за Велики джаз парчета за Международния ден на джаза