11 неща, за които винаги сме се чудили

| от |

Има някои неща в живота, за които винаги сме се чудили. Говорим за малките неща, които в ежедневието често ни карат да си зададем въпроса „защо”.

Например както когато си взимаме душ, който е малко по-дълъг от обикновено, и пръстите на ръцете ни се сбръчкват. Защо се случва така? Може би има нещо общо с абсорбирането на водата, но никога не можем да бъдем напълно сигурни… до този момент.

Ето ги 11 от отговорите на мистериозното „защо” в главите ни, сред които е и този за сбръчканите пръсти след баня.

1. Ако кръвта е червена, защо вените ни са сини?

вени

Кръвта е червена и това може да се докаже във всеки един момент. Но вените изглеждат сини, защото светлината трябва да проникне в кожата, за да ги осветли. Синята и червената светлина (тъй като са с различна дължина на вълната) проникват с различна успеваемост. Това, което стига до човешкото око е синята светлина.

2. Защо хапването на пуешко те изморява?

ujka

Пуешкото месо е на трето място в класацията на „най-изморяващите” храни и питиета, след спиртните напитки и сладкото. И не, не е причината в триптофана, който съдържа пуешкото, а в гарнитурата. Има много други храни, които съдържат повече триптофан от пуйката, но те не ви карат да се чувствате уморени? Триптофанът е аминокиселина, която се конкурира с други аминокиселини, за да премине през кръвно-мозъчната бариера . Когато обаче триптофанът се комбинира в комбинация с въглехидрати ( като тези картофено пюре, моркови, и ябълков пай ) тялото ви освобождава инсулин, за да контролира кръвната захар. Инсулинът също играе роля в неутрализирането на повечето аминокиселини от кръвта, но оставя триптофана. И когато с другите киселини е свършено, триптофанът без конкуренция и може да действа върху мозъка. Казано на кратко: Триптофан + въглехидрати = време за дрямка .

3. Защо не чуваме британския акцент на изпълнителите, когато пеят?

Final Performance Of Viva Forever! A New Musical Based On The Songs Of The Spice Girls

Ако не чуете интервю на Спайс гърлс със сигурност няма да разпознаете британския им акцент в песните (освен ако не се ориентирате по облеклото им). Причината за това е във фонетиката и ритъма. Певците успяват да поберат сричките и ударенията на думите в музиката, което скъсява удължените гласни. Това води до неутралното звучене на думите. Между другото, американското произношение е неутрално и точно това прави англичаните да звучат с американски акцент в песните си.

4. Защо пиенето преди 21 години в Щатите е забранено със закон?

piene

Отговорът е – заради магистралите. Може да отправите благодарностите си към Акта са минималната възраст за консумация на алкохол от 1984 година. Докато преди това щатите са решавали самосиндикално на каква възраст да разрешат консумацията на алкохол, то този закон им казва, че това трябва да стане не по-рано от навършването на 21 години. В противен случай те ще загубят 10% от финансирането си за магистрали и пътища. Тъй като никой щат не искал да се откаже от средствата, всички единодушно се съгласили, че пиенето преди 21 е нелегално.

5. Плод или зеленчук е доматът?

tomatoe

Изглежда като зеленчук, а всъщност е плод. Или обратното?! Всъщност доматът е плод, защото съдържа в себе си семената на растението. По законите на Върховния съд в САЩ обаче, той се зачислява към зеленчуците. И това е разпоредено с акт от 3 март 1883 година, който изисква от търговците да плащат данъци ако внасят зеленчуци. Такива такси няма за плодовете, обаче. И понеже търговците на домати няма как да бъдат подминати, те също трябвало да заплащат такси според новия закон. Което прави доматът зеленчук.

6. Защо казваме „сирене”, когато се снимаме?

smile

Не се знае кой е измислил това, но самото произношение на думата „сирене” („cheese”) на английски изисква да разтегнем широко ъгълчетата на устните си, показват се зъбки и се повдигат бузки. Така формата на устата наподобява усмивка – това, което се търсят фотографите

7. Защо най-умните мисли ни идват под душа?

bath

Най – добрите ни идеи идват под душа, защото къпането не изисква мисловна дейност. Предполага се, че то е неизменна част от ежедневието ни и докато се къпем можем да мислим свободно и често, и разбира се да имаме добри попадения.

8. Защо небето е синьо?

sky

По същата логика, по която вените ни са сини, това има много общо с дължината на светлинните вълни и синята светлина. Синята светлина се разпръсква най-добре от всички цветове в спектъра, защото вълните й са най-къси и най-бързо се придвижват. Или иначе казано: за да разберете защо небето е синьо, трябва да сте наясно какво се случва със синята светлина, когато бива погълната от газовите молекули. Тя се разпръсва в различни посоки, оцветявайки цялото небе. И понеже се разпръсва доста надалече, небето винаги е синьо, независимо къде на земята се намирате.

9. Защо държавите имат различни имена на различните езици?

map

Повечето от нас знаят Германия като Германия. Но германците наричат родината си Deutschland. Най-простото обяснение е, че езиците са се появили много преди държавите, понякога векове преди тях. Така че когато по-малките колонии се събират, за да образуват Германия, те са я наричали по няколко различни начин, в зависимост от езика и диалекта.

10. Защо пръстите ни се набръчкват от водата?

fingers

Учените са установили, че кожата на пръстите ни се набръчква, когато се къпем. Това няма нищо общо с абсорбирането на водата. Просто набръчканата кожа ни дава възможност да имаме по-добър захват под вода. Така както гумите с по-големи грайфери дават по-голяма стабилност в хлъзгави условия. Човешкото тяло просто е уникално, нали?.

11. Защо имаме вежди?

sb10069425e-001

Освен че трябва да ги поддържаме и че можем да правим гримаси с тях, за да комуникираме, веждите имат много по-сериозна мисия. Ако бягате по-дълго за да хванете автобус, ще забележите каква е тя – те предпазват очите ни от капчиците пот, която може да ни заслепи за известно време, ако попадне в тях. Всъщност те са нещо като вградена козирка над очите ни.

 
 
Коментарите са изключени за 11 неща, за които винаги сме се чудили